Anna Ekström checkar ut – avslöjar ministerjobbet bakom kulisserna

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Anna Ekström har avgått som utbildningsminister efter sex år i regeringen. I en exklusiv intervju med Skolvärlden avslöjar hon:
* Hur det gick till när Fredrik Reinfeldt erbjöd henne att bli minister för Moderaterna.
* Varför Riksrevisionens Pisa-rapport blev en mardröm.
* Hur Skolvärldens granskning av Komvux ”gjorde henne skogstokig”.
* Varför lärarna ska hyllas för sina insatser under pandemin.

Anna Ekström går med lätta steg i vita promenadvänliga skor och störs inte av att rullväskan då och då rycker till när orangefärgade löv följer med från asfalten och lindar sig runt hjulen. En lila tröja med tryck från Chalmers skymtar under den uppknäppta höstjackan.

– Nu när jag inte är minister kan jag klä mig precis som jag vill, säger hon och ler när vi går uppför backen till Observatorielunden i Vasastan i Stockholm.

De digitala spår som leder till Anna Ekström försvann över en natt på Utbildningsdepartementets hemsida och Skolvärlden har bokat intervjun på en hotmailadress.

– Sådana är spelreglerna. Ena dagen är jag minister med fullspäckad kalender och nästa dag har jag plötsligt tid att bjuda hem och laga mat till släkt och vänner för första gången på sex år.

Anna Ekström må ha lämnat jobbet.

Men jobbet har inte lämnat henne.

Pandemin var den svåraste tiden

Vad var svårast under dina sex år som minister?

– Pandemin! Frågan om vi skulle hålla skolorna öppna eller stängda var en väldigt, väldigt tung fråga att hantera. Det är så många saker som måste vägas mot varandra: elevernas hälsa, deras rätt till skolgång, risken för smittspridning i samhället och i skolan, att underlätta för barnens föräldrar att kunna utföra sina jobb i vården, omsorgen och på polisen. Faktorerna och riskerna är så många, men jag är smärtsamt medveten om att det var lärarna och rektorerna som hade de praktiska problemen.

Anna Ekström

  • Född: 1959.
  • Familj: Maken Lars och två barn.
  • Utbildning: Jurist vid Stockholms universitet.
  • Tidigare arbeten: Tingsnotarie vid Huddinge tingsrätt, sekreterare i arbetsdomstolen, planeringschef i statsrådsberedningen, statssekreterare i näringsdepartementet, ordförande i Saco, ledamot i Uppsala universitets styrelse samt i Arbetsmarknadsstyrelsen, ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien, ordförande för Linköpings universitet, generaldirektör för Skolverket.
  • Minister: Gymnasie- och kunskapslyftsminister 2016–2019, utbildningsminister 2019–2022. ”Jag har varit ansvarig för allt från förskolan till rymden på departementet.”