Gravida Lina skickas hem från skolan: ”Tvingas sälja huset”

Bild: Lina Falkman/privat, Getty Images.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Lärare startar nytt läsråd för unga

När graviditeten går in i vecka 20 tvingas idrottsläraren Lina Falkman hem från jobbet – med 60 procent av lönen. Detta trots att hon vill arbeta.
– Då går det inte att behålla huset, säger Lina Falkman.

LÄSTIPS: Wiman: Utsatta lärare biter ihop och tänker på eleverna

Lina Falkman är gravid med sitt första barn, mitt under en brinnande pandemi.

– Det är lite sorgligt att allt är som det är. De senaste veckorna har varit jättetuffa psykiskt. Jag har inte kunnat vara riktigt glad över graviditeten, säger hon.

I Lunds kommun, där Lina Falkman jobbar, tvingas lärare hem i tjugonde graviditetsveckan.

Detta trots att Folkhälsomyndigheten är tydlig med att gravida som tagit två doser vaccin inte löper större risk än någon annan att drabbas av allvarlig covid.

Efter sportlovet kan Lina Falkman bli en av dem som inte får komma till jobbet, fast hon vill.

– Jag har tur som har en rektor som kämpar för att jag ska få jobba. Jag är aktiv och vill, med åtgärder som gör att riskerna minskar. Men det är ändå dubbelmoral att skicka hem mig. Min man är också idrottslärare och får jobba och ta hem smittan ändå?

Det har varit många nätter med tårar och att jag inte visste hur vi kan få ihop det

Problemet är inte psykiskt. Det handlar också om pengar. Graviditetspenningen ger en maxinkomst på 60 procent av ordinarie lön.

Lärarparet har precis köpt hus, och nu oroar de sig för att inte kunna behålla det.

– Det har varit många nätter med tårar och att jag inte visste hur vi kan få ihop det, säger Lina Falkman.

Lågstadieläraren Viktoria Linderqvist tvingades vara hemma med graviditetspenning två månader längre än hon själv önskat.

Lågstadieläraren Viktoria Linderqvists första barn kom i oktober 2021, och hon tvingades vara hemma med graviditetspenning två månader längre än hon själv önskat. Trots att hon själv haft corona och är dubbelvaccinerad.

– Det största problemet är det ekonomiska bortfallet. Men det är också det psykiska. Man blir väldigt ensam. Och 20 veckor är lång tid, det är halva graviditeten man sitter hemma och inte gör något. Och jag ville jobba, säger hon.

– Om arbetsgivaren kommer fram till att det inte går att undanröja risker i arbetsmiljön eller ge den gravida medarbetaren andra arbetsuppgifter som inte utgör någon risk, får medarbetaren inte arbeta kvar, svarar Kristin Johansson, HR-avdelningen i Lunds kommun, i ett mejl.

Hon hänvisar till arbetsmiljölagen, och förklarar att om en medarbetare får ersättning från Försäkringskassan i form av graviditetspenning så står personen heller inte till arbetsgivarens förfogande och kan alltså inte få lön.

Men Lärarförbundet fortsätter att driva frågan.

Detta är Lärarförbundets gravidkrav

Lärarförbundet i Lund tycker att kommunen i första hand ska låta dem som vill få jobba, och i andra hand att kommunen ska öppna plånboken och betala de resterande 40 procenten av lönen som graviditetsförsäkringen inte täcker.

Lärarförbundets vice ordförande Rickard Severin.

– Kommunen har gått med 800 miljoner kronor i överskott de senaste två åren, säger Lärarförbundets vice ordförande Rickard Severin.

Han företräder ett tiotal kvinnor i frågan, alla vill inte gå ut öppet med sitt namn.

Idrottsläraren Lina Falkman:

– Jag har full förståelse för dem som är rädda och vill gå hem. Det är klart att de ska få det. Men det valet ska vara mitt och om det inte är det måste Lunds kommun och gå in och se till att vi får 100 procent av lönen.

MER LÄSNING: 

Varför får gravid inget tillägg?

Gravida har inget generellt arbetsförbud

Får jag som gravid distansarbeta – och 7 andra coronafrågor