Fritidspersonal får snabbspår till examen

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Fritidspedagogik

Nu kan även fritidspersonal söka en kompletterande lärar­utbildning för att få lärarexamen. Men minst åtta års yrkeserfarenhet krävs.

Vidareutbildning av lärare, VAL, är en kortare lärarutbildning för dem som arbetat i yrket i flera år. Från och med i höst kan även fritids- och förskolepersonal söka utbildningen, där man kombinerar jobb och studier.

– Det är väldigt positivt. Innan legitimationen kunde lärare i fritidshem inte gå VAL, eftersom den bara omfattar legitimationsyrken, säger Helene Elvstrand, universitetslektor på Linköpings universitet.

Helene Elvstrand, universitetslektor på Linköpings universitet.

För att söka utbildningen måste man ha minst åtta års erfarenhet av arbete i fritidshem. Hur länge man sedan måste studera är individuellt och beror på tidigare studier. VAL omfattar minst 30 poäng och högst 120 poäng. Vissa delar av utbildningen kan man tillgodoräkna sig genom yrkeserfarenheter, andra får man validera genom skrivuppgifter där man visar sin kunskap.

– Det här är en jätteviktig reform. Yrkeserfarenheten tillerkänns betydelse. De som jobbat länge och vill vara kvar i yrket får nu möjlighet att läsa upp till en legitimation. Det finns många på fritids och i förskolan som är duktiga, men saknar formell kompetens. De skulle kunna göra ett ännu bättre jobb med teoretisk utbildning, säger Helene Elvstrand.

Utbildningen ges i Linköping, Göteborg, Karlstad, Stockholm, Jönköping, Dalarna, Malmö och Umeå.

– Vi har fått många frågor, så intresset verkar vara stort, säger Helene Elvstrand.