Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

Varför kommer alltid ryggskottet innan man inser vikten av att träna? Svar: att jobba förebyggande är lättare sagt än gjort.

Björn Andersson, redaktör.

Visst har det känts lite skumt i ryggen efter en lång tids distansarbete vid köksbordet. Och visst har jag flera gånger stannat vid tanken att jag borde börja träna. Så självklart small det till för ett tag sedan. Ryggskottet kom som ett brev på posten. Smärtan och låsningen gjorde det omöjligt att knyta skorna och röra sig normalt. Nu ett par veckor och flera värktabletter senare är jag på benen igen.

Händelsen är en påminnelse om hur viktigt det är att arbeta förebyggande för att hålla sig i form. Det är något man tar på allvar i gymnasiet i värmländska Torsby. Här har eleverna en app där de för in sina mål. Kondition, sömn och nöjdhet med livet är några delar som ingår i hälsosatsningen. Yrkesläraren Örjan Pedersen har lagt in en timmes fyspass i veckan under tiden för yrkesämnen. Han är också med själv när det är dags för simning, innebandy eller andra fyspass. Träningen är ett sätt att förbereda eleverna för yrkeslivet.

De kan inte komma ut i verkligheten på en byggarbetsplats om de inte klarar det fysiskt. Då får skolan dåligt rykte, betonar han.