Ett glänsande ämne

Att göra bra lackeringsjobb kräver träning. Foto: Getty Images
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

Vi tittar närmare på lackering, som ingår i fordonsprogrammet.

Skolverket säger

Några delar som ingår i ämnet lackeringsteknik är kunskaper om lackeraryrkets förutsättningar, om färg- och materiallära samt om verkstadens ventilation och luftföring. Eleverna ska också kunna utföra lackeringsarbeten med olika appliceringstekniker samt med färg och form skapa dekoration och text på fordon.

Populärt program

Fordon- och transportprogrammet är det mest populära yrkesprogrammet med 6 852 förstahandssökande till det här läsåret. Därefter följer el och energi samt bygg och anläggning. Inför det här läsåret är en fjärdedel av alla sökande till fordon och transport tjejer. Det är en högre andel än någonsin tidigare.

Yrkesprov

Fordonslackerarnas yrkesprov är till för att förtydliga branschens krav. ”Från och med 2017 är det endast Lackerarnas Yrkesnämnds yrkesprov som avgångselever inom fordonslackering gör för att få en bekräftelse av sin yrkesskicklighet. Även handledare och lacklärare är välkomna att anmäla sig till yrkesprovet”, skriver Lackerarnas Yrkesnämnd på sin sajt.

Viktigt med ventilation

Att vara lackerare är ofta ett omväxlande arbete med många olika arbetsmoment. Det kan vara färgblandning, plastreparationer, lackering i olika former, slipning och spackling. Ventilation och skyddsutrustning är två viktiga
arbetsmiljöområden i branschen. Det skriver arbetsmiljöupplysningen.se.