Ett blomstrande ämne

Binda storslagna buketter är en del av floristyrket. Foto: Adobe Stock
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

Vi tittar närmare på floristämnet, där teknik, färg och form är viktiga områden.

Skolverket säger:

Delar som ingår i det centrala innehållet i kursen Florist 1 är bland annat: Tekniker och metoder för att utföra vanligt förekommande floristiska arbeten med fokus på teknik och yttre form. Krukväxter och snittblommor samt deras namn, egenskaper och skötsel. Planering av enklare floristiska arbeten. I samband med det behandlas uppskattning av tids- och materialåtgång.

Mest svenska tulpaner

Svenskarna älskar tulpaner i sina hem inte minst under perioden mellan jul och påsk. Totalt odlas 160 miljoner tulpaner i Sverige. Det innebär att cirka åtta av tio tulpaner som säljs i Sverige också har odlats här, uppger Blomsterfrämjandet.

Cola mot bladlöss

Såpa blandat med vatten är ett känt recept för att bekämpa bladlöss. Men även Coca-cola kan vara effektivt enligt husmorstipset.se: ”Sockret från drycken skapar ett klibbigt lock som förhindrar bladlössens rörelse, hindrar dem från att matas och i slutändan dödar dem.”

Så håller kransen bättre

Om du binder en blomsterkrans på sommarfesten så håller den längre om du sprejar den med lite vatten. Det går också bra att lägga den i en påse i kylen i väntan på att den ska användas. Tipsen kommer från Interflora.