Syven som välkomnar till Sverige

Mita Thorstensson redo för ännu en hektisk och social arbetsdag på Welcome House. Foto: Jeffrey McIntosh

Att beställa en tigrinja-tolk hör inte till vanligheterna för en vägledare. Men för Mita Thorstensson är det vardag. På Welcome House i Stockholm vägleder hon dagligen nyanlända från världens alla hörn.

Nummer 405 syns på displayen i taket och en besökare förflyttar sig genast till socialsekreterarens bord. En annan får en ukrainsk­översatt broschyr i sin hand och hjälp att fylla i en blankett, en tredje sitter i samtal hos handläggaren som har hand om fritids­frågor. Det är drop-in på Welcome House vid Medborgarplatsen i Stockholm, där social­förvaltningen, arbetsmarknadsförvaltningen och externa aktörer erbjuder stöd till nyanlända i Stockholms stad. Här jobbar sedan 1,5 år Mita Thorstensson som studie- och yrkesvägledare, men hennes erfarenhet är betydligt längre än så – ­examen tog hon 1994. Faktum är att det var ett misslyckat möte med en karriär­rådgivare på universitetet som ledde henne till utbildningen. 

– Hon missuppfattade mig helt, lyssnade inte. Jag blev rätt irriterad men samtidigt nyfiken på hennes yrke. Min senare examen och yrkesliv är min lilla revansch på situationen, säger Mita Thorstensson och skrattar. 

Ingen ska gå från mig och känna sig dum. De ska känna sig lite lättare.

Efter examen arbetade hon tre år på Fogelströmska gymnasiet i Stockholm. Men Mita ville hellre hjälpa dem som var lite äldre, unga vuxna, och sökte sig vidare. Ett projekt i Kista blev nästa anhalt. Där arbetade hon med uppsökande verksamhet för att hitta dem som behövde syv-stöd och motivation. 

– Jag höll bland annat till på biblioteket, på arbetsförmedlingen, öppna förskolan och Frälsningsarméns center för kvinnor och barn. När man senare startade jobbtorgen 2008 inrättade man studie- och yrkesvägledare på samtliga jobbtorg.

Sedan fortsatte det till Jobbtorget i Vårberg, därefter ytterligare ett annat projekt, Merit, där hon arbetade med 20–29-åringar utan gymnasiekompetens. Tillsammans med en kollega ledde hon prova på-kurser på två folkhögskolor. Innan hon hamnade på Welcome House hann hon även med att arbeta på ytterligare två jobbtorg för unga, i Kista och i Globen.

– Det är verkligen roligt här, så skiftande. Det kan komma personer som aldrig gått i skolan alls, sedan kan det komma en sjuksköterska från Ukraina som undrar hur hon kan använda sin utbildning i Sverige.

Welcome House vid Medborgarplatsen i Stockholm – också en arbetsplats för en studie- och yrkesvägledare!

När vi ses har hon precis hjälpt några drop-in-besökare samt bokat en tigrinja-tolk som ska bistå via telefon vid ett kommande möte. Förutom att finnas på plats under de dagliga drop-in-tiderna har de anställda studie- och yrkesvägledarna även uppsökande verksamhet, och finns varje vecka på plats på medborgarkontoren i Tensta och Rinkeby. De besöker även stadens SHIS-boenden och deltar på olika utbildningsmässor.

Mita trivs alldeles utmärkt på Welcome House, med arbetsuppgifter, chefer, ­arbetskamrater och besökare. Men det finns också utmaningar.

– Om jag möter någon som inte kan läsa och skriva och som kanske bott i flykting­läger i många år innan de kom till Sverige, då gäller det att inte bli nedslagen av att vägen till arbete och utbildning är lång. Då kan jag inte leverera en harang om sådant som inte ger något. När besökarna går härifrån ska de känna sig lite lättare och veta mer om hur de kan gå till väga. Ingen ska gå från mig och känna sig dum.

Efter 30 års erfarenhet som syv – vad skulle du säga till ditt nyutexade jag?

– ”Ta det lugnt. Du har valt ett superintressant jobb. Fokusera och lyssna på personen du möter, då förstår du också vilken information du ska ge och hur du ska presentera den för att ge den allra bästa hjälpen.”

Mita Thorstensson

Ålder: 62 år.

Bor: I Nacka. 

Gör: Studie- och ­yrkesvägledare på Welcome House i Stockholm.

Bästa med yrket:
”Det mänskliga mötet.”

LÄS ÄVEN

Vägledare om hur man fångar en hel grupp

Nytt nummer ute! Allt om dimensionering

Elin Fellers: Företagen behöver mentorer