”Vi lyfter skolan!” Nytt nummer av tidningen

I ett av reportagen i nya numret besöker vi Vägledningscentrum i Göteborg.

Välkommen till en ny termin med Vi Vägledare!

I det nya numret fokuserar vi på den kollektiva kraften hos en yrkesgrupp som alltför ofta känner sig allt annat än kollektiv. 

Jämfört med andra yrkesgrupper, som också kan vara ensamma på sina skolor, finns en skavande skillnad i hur studie- och yrkesvägledaren sällan ges en naturligt integrerad roll i skolans dagliga verksamhet.

Inte sällan är det vägledarna själva som gått mot strömmen och brutit isoleringen för att kunna få tydligare, djupare roller på sina skolor.

Men kanske håller det på att ändras. Under alla samtal vi haft med vägledare sedan det förra numret har inte bara den här isoleringen kommit på tal – utan också exempel på motsatsen. Och då är det inte sällan vägledarna själva som gått mot strömmen och brutit isoleringen för att kunna få tydligare, djupare roller på sina skolor, inte minst genom att gå samman, stärka och inspirera varandra, samarbeta och ta med sig nya idéer till sina skolor.

Som Vägledningscentrum i Göteborg, som helt sonika tagit på sig att undervisa elever i skolkunskap. Eller som Berit Haugen, vars lektioner om studievägar och arbetsliv står på ­schemat för eleverna på hennes skola, och som sedan många år också verkar i den mest etablerade formen av kollektiv, det fackliga arbetet – i tidningen hälsar vi på i deras vardagsverksamheter i Göteborg respektive Krokom.

Hör gärna av er med synpunkter och tips. Eller knacka oss på axeln på Vägledarkalendariets konferens den 21:a!

Vi på Vi Vägledare ska försöka hålla jämna steg med utbredningen av det här rotsystemet, fortsätta knyta kontakter och sprida era idéer – och givetvis också skildra era farhågor och problem. Passion och ambitioner är en sak, reella resurer en helt annan. Hur är läget på era skolor, hur funkar samarbetet med lärare och ledning, ser ni utvecklingsvägar? Hör gärna av er med synpunkter och tips. Eller knacka oss på axeln på Vägledarkalendariets konferens den 21:a! Vi kommer att vara på plats.

LÄS ÄVEN

Svår höst väntar för vägledare på gymnasiet

SYV för lägre åldrar – barnbokstips

Hoppet – att fler tjejer gör YP-val