Från DN till SYV – ny karriär mitt i livet

Skolslussen, där Ylva Eriksson arbetar, är en del av gymnasie­avdelningen inom utbildnings­förvaltningen. Foto: Johan Strindberg

Ylva Eriksson var redigerare på Dagens Nyheter men tröttnade på alla ­omorganisationer, bestämde sig för att byta bana och utbildade sig till ­studie- ­och yrkesvägledare.

Sedan två år arbetar den förra Dagens Nyheter-­redigeraren Ylva Eriksson, ­numera ­studie- och yrkesvägledare, på ­Stockholms stads Skolslussen. Från sitt arbetsrum på tredje våningen kan hon blicka ut genom fönstret mot Globala gymnasiet på höjden mitt emot, och nedanför på Hornsgatan flyter trafiken tät.

– Att ha en ­lättillgänglig adress är en viktig del i verksamheten, förklarar hon. Besöken är många.

I Stockholms stad är KAA, kommunens aktivitetsansvar, organiserat under arbetsmarknadsförvaltningen och har ett nära ­samarbete med Skolslussen, som är en del av gymnasieavdelningen inom utbildningsförvaltningen. Som studie- och yrkes­väg­ledare på Skolslussen är Ylvas uppgift att vägleda, informera och ge stöd till ung­domar som står utan plats på gymnasiet. Det kan handla om unga som av olika anledningar inte klarat av grundskolan, påbörjat gymnasiet men sedan hoppat av eller kanske bott utomlands.

– Det är sällan vi pratar om yrkesval här, i stället tittar vi på lösningar för att ungdomarna ska få grundläggande behörighet för att kunna ta sig vidare med sina studier, säger Ylva Eriksson.

"Gillar att jobbet är så omväxlande"

Innan året är slut ska Skolslussen flytta till nya lokaler, men ännu vet de inte var. Nyligen gick flyttlasset inom huset – från en våning till en annan.

– Jag har suttit i finare lokaler, det har jag, säger hon ursäktande och berättar att hon själv försökt spackla igen hålen i väggarna och pryda utvalda platser med konst.

Men lokalernas skick är inget som dämpar hennes förtjusning över själva arbetet, ”Världens bästa jobb”, som hon själv ­uttrycker det.

– Här har vi många olika samarbets­partner, som exempelvis gymnasieskolorna, socialtjänsten och KAA. Jag gillar att jobbet är så omväxlande och det är väldigt roligt att träffa ungdomarna.

"Träffar många ungdomar som inte mår bra"

Det var under tiden som redigerare på Dagens Nyheter, och efter en lång rad omorganisationer, som tanken på en ”plan B” började forma sig.

Skulle det kanske bli läraryrket som ersatte journalistiken? Det var hennes första tanke – den vägen valde en av ­hennes redigerarkollegor. Men till sist fastnade Ylva Eriksson för studie- och yrkes­vägledarprogrammet. Hon slutade på DN 2015, med avgångsvederlag, och under studietiden blev det praktik på både grundskola, vuxenutbildning och på Jobbtorget Unga i Globen. Hon konstaterade att hon valt precis rätt väg. 2018 stod hon sedan färdig med sin examen.

Ylva Eriksson. Foto: Johan Strindberg

Första riktiga jobbet som SYV blev på Jobbtorget i Skärholmen, och sedan två och ett halvt år tillbaka har hon sin tjänst på Skolslussen.

– När det inte finns raka svar till den vi ska hjälpa lyfter vi det i vår arbetsgrupp. Vi är fem SYV sammanlagt, och jobbar som ett team. Det passar mig, jag tycker inte om att vara för mig själv.

Även om det mesta är glatt på jobbet finns det en del av SYV-rollen som är knepigare.

– Det svåraste är att man träffar många ungdomar som inte mår så bra, och jag är varken kurator eller psykolog utan just SYV. Men vi har många kontakter som kan hjälpa dem som behöver stöd. Jag får sätta på mig min professionshatt och låta andra ha sin.

Saknar ruset som uppstår vid deadlines

Att skaffa ett nytt yrke så här mitt i livet har fungerat bra, tycker hon, mycket för att hon redan hade många års arbetslivs­erfarenhet och dessutom haft turen att träffa på rätt personer. Att hon kommer från journalistiken ser hon också som en tillgång.

– Bland annat har jag användning av att kunna skriva och formulera mig så att folk förstår, säger Ylva Eriksson.

Det finns också sådant hon saknar från livet som journalist, bland annat ruset som uppstår vid deadlines – och alla morgonmöten på DN Kultur.

– Där blev man uppdaterad om det senaste och fick ny kunskap varje dag.

Lär sig nytt genom studiebesök

Men lära sig nytt får hon faktiskt göra även på Skolslussen, bland annat genom studiebesök. Samma eftermiddag som Vägledaren är på besök ska det bära av till Köpenhamn igen tillsammans med kollegorna, resor som möjliggjorts med hjälp av stipendium från Erasmus+.

Första gången besökte de både danska enheter liknande deras egen och skolor.

– Den här gången blir det studiebesök på STU för att se hur de arbetar och om det är något av det som vi kan ta med oss hem.

Ännu återstår någon timme innan det är dags att bege sig till tåget. Resväskan står packad och klar intill dörren. 

Skolslussen i Stockholm

Skolslussen samverkar med grund- och gymnasieskolor, det kommunala aktivitetsansvaret (KAA), Gymnasieantagningen samt andra myndigheter och förvaltningar. Skolslussen samordnar nätverk för studie- och yrkes­vägledare i Stockholms stad, och har dessutom olika metod­utvecklande projekt.

LÄS ÄVEN

Möten mellan vägledare och vägledd

David Spak: Ta emot praktikanter – det stärker oss alla

Vägledare med en mission