”Detta måste bli vårt motto, känner jag: SYV måste vara en organisk del av skolverksamheten", skriver redaktör Kjell Häglund.

Tack för gensvaret på premiärnumret – många hörde av sig via e-post, telefon och sociala medier för att ge feedback. Det som slår mig vad gäller kommentarerna i stort är seriositeten. Visserligen anade jag det på förhand, efter att ha följt vägledargrupper på Facebook och tagit del av den tidigare tidningen Skolvärldens erfarenheter, men nu fick jag det bekräftat: vägledare är en kritisk och krävande yrkeskår.

Lite trodde jag väl ändå att vi skulle få uppmuntrande hejarop av bara farten, nu när vi äntligen kunnat starta upp den allra första egna medlemstidningen för fackligt anslutna SYV:are, men … njaej! I stället fick vi smått otåliga kommentarer om att ”jovisst, jättekul med en egen tidning”, och alla slutade med ett ”… men”.

Läsarkommentaren på nästa sida ­sammanfattar detta perfekt. Dels ett ”men” i betydelsen vad vi inte får missa att skriva om (exempelvis komvux, enligt brevskrivaren), dels att ni inte vill tappa er representation i den stora huvudtidningen, ”… bara för att vi nu får en egen tidning också”, som en läsare skrev på Facebook.

"Vikten av att vara en organisk del av skolverksamheten"

De flesta av er har varit med i Lärarnas Riksförbund, och fått Skolvärlden, en ­tidning för alla yrkesgrupper. Lärarförbundet har å sin sida haft den breda tidningen Läraren, men därutöver också ett antal nischade editioner för olika ämneslärare, specialpedagoger, förskollärare, fritidspedagoger och så vidare. Det är under det paraplyet Vi Vägledare befinner sig. Vi ska ta upp det som rör vägledare specifikt. Men något som verkligen rör er vägledare specifikt är er roll och ert utrymme ute i skolorna. Vikten av att vara en organisk del av skolverksamheten.

Detta måste nu, känner jag, bli vårt motto. Både i den här tidningen och i hur vi arbetar med SYV-frågor på vår stora gemensamma redaktion, som innefattar både de nischade tidningarna och Vi Lärare.

I mejlboxen: Glöm inte komvux

"Jag hoppas att ni kommer att skriva r­eportage regelbundet även om komvux – hur det arbetet kan se ut i olika kommuner och så vidare. För den delen av skolan glöms ofta bort. Många vuxna har stor nytta av vägledning i vuxen ålder.

Jag håller också med andra läsare på er Facebooksida om att studie- och yrkesvägledning behöver synliggöras inte bara i denna egna tidning utan också i tidningen Vi Lärare. Där har vår roll tidigare varit näst intill obefintlig."

Natsannet Suna, studie- och yrkesvägledare.

 

LÄS ÄVEN

Möten mellan vägledare och vägledd

David Spak: Ta emot praktikanter – det stärker oss alla

Vägledare med en mission