Nytt nummer ute! Allt om dimensionering

Vi Vägledare firar ett år med ett temanummer om dimensionering. Redaktör Häglund sammanfattar och ser framåt.

Förr ett år sedan var denna tidning precis nyfödd och jag skrev min allra första redaktörskrönika på den här sidan. Nu läser jag den igen, och fylls av ungefär samma känslor som man som medelålders kan få inför sig själv som tonåring. Så oskyldig! Så full av iver, förhoppningar och planer … och så lite jag visste om den stora vägledarvärlden därute.

Inte för att det var något fel på det jag skrev för ett år sedan. Vi på redaktionen hade ägnat mycket förberedande tid åt att prata med studie- och yrkesvägledare för att få en känsla av vad vi borde prioritera att skriva om när vi kom i gång.

Vi Vägledare ska vara rotad i professionens fundament.

”Vägledning för yngre åldrar” var något vi hade snappat upp att många syv:ar rörde sig alltmer mot. Så det skrev vi mycket om under 2023, besökte verksamheter och särskilda satsningar för mellanstadieelever.

och det kommer vi naturligtvis att skriva om igen, och igen. Ett spännande, givande och inspirerande ämne. Men i dag inser jag också att ”som man frågar får man svar” – om någon skulle fråga mig vad jag jobbar särskilt med just nu skulle jag också söka i huvudet efter något särskilt projekt, något färskt och avskilt. Jag skulle nog inte tänka på att svara ”skriva artiklar som så mycket som möjligt matchar intresset hos läsare”.

I dag, när vi varit ute i syv-­världen på riktigt och över tid och träffat många vägledare på konferenser och i verksamheter, behöver vi inte längre fråga vad vi borde skriva mest om. Det är så självklart: vi måste ständigt bevaka skiftningarna i utbildningar och på arbetsmarknad och hur de kan matchas med elevers möjligheter.

Vi Vägledare ska vara rotad i professionens fundament. Därför känns det här numret som lite av en nystart, när vi skriver om dimensionering ur flera synvinklar och kompletterar med statistik och data.

Så, varmt välkomna till ett nytt år med ­Vi Vägledare! Och snälla, fortsätt berätta rakt på sak vad ni tycker om det vi gör.

LÄS ÄVEN

”Vägledarna har lämnats ensamma" – Sverige sämst i Norde

Elin Fellers: Företagen behöver mentorer

Berit Haugen: ”SYV är ett elevhälsoarbete!”