Kunskapsluckan som kan stå dig dyrt

Enligt Fredrik Sörbacken på Lärarförbundet gör många unga missen att tro att de automatiskt är med i facket för att de gått med i a-kassan.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

I oroliga tider väljer många att gå med i a-kassan i tron att de därmed tryggar sin inkomst. Men utan en inkomstförsäkring, som ryms i det fackliga medlemskapet, blir inkomstraset stort.

A-kassan ersätter enbart inkomster upp till 25 025 kronor i månaden. Den som tjänar utöver det beloppet per månad får ingen täckning från a-kassan för det inkomstbortfallet.

Exempel: Den som har en inkomst på 35 000 kronor i månaden får ut cirka 27 000 kronor efter skatt att leva på. Blir den personen arbetslös stannar nettoersättningen från a-kassan på maxbeloppet 14 501 kronor efter skatt. Med andra ord har personen 12 500 kronor mindre per månad att röra sig med. Ju högre månadslön, desto större blir inkomsttappet för den som blir arbetslös.

– Många unga tror att Lärarnas a-kassa är detsamma som att gå med i Lärarförbundet, men det är två olika organisationer. Ett medlemskap i Lärarförbundet rymmer automatiskt en inkomstförsäkring som kompletterar ersättningen från a-kassan så att den arbetslösa få ut cirka 80 procent av ursprungslönen. Detta gäller för inkomster upp till 60 000 kronor i månaden, säger Fredrik Sörbacken, ansvarig för Lärarförbundets medlemsförmåner.

Han märker en stor tillströmning av nya medlemmar, och tror att det mycket handlar om att Lärarförbundet erbjuder svar och juridisk hjälp kring arbetsmiljöfrågor som uppstått på grund av den extraordinära situation coronapandemin orsakat.

– Vår medlemsservice som besvarar den typen av frågor har mycket att göra just nu. Det uppstår ständigt nya frågor som söker svar, vartefter pandemiläget förändras.

Så mycket kan du få i ersättning med inkomstförsäkring:

Källa: Lärarförsäkringar