Vad ska jag begära i lön?

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Här kan du ställa frågor om jobbet som lärare. Det kan handla om lön, arbetstider, arbetsmiljö, pensioner, föräldraförsäkring. Eller något helt annat.
Mejla din fråga till jobbfragan@lararnastidning.se. Du kan förstås vara anonym om du vill.

Jag har sökt nytt jobb och har blivit kallad till anställningsintervju. Hur förbereder jag mig på bästa sätt inför att jag ska ställa mina löneanspråk?

Susanne L

Svar: Du är verkligen inte ensam om att fundera över detta. Lärarförbundet Kontakt får just nu väldigt mycket frågor från medlemmar som byter jobb och undrar vilken lön de ska begära.

– Det är viktigt att själv tänka igenom vad man vill ha för lön och före intervjun sätta upp ett mål, säger Lars-Göran Nilsson, gruppchef på Lärarförbundet Kontakt.

Många som ringer förbundet vill veta hur lönestatistiken ser ut och för närvarande finns det uppgifter för 2016. I statistiken går det även att göra jämförelser mellan kommuner, men vill man ha information om löneläget i en specifik skola eller förskola är det bäst att ringa Lärarförbundets lokalavdelning.

Är det en kommunal skola är lönerna offentliga och då kan man själv begära ut uppgifter om lönenivån.

Tänk också på att löneläget och möjligheterna att få upp lönen kan variera en hel del. I Stockholmsområdet kan man som nyexaminerad få 34 000–35 000 kronor i månaden. I mindre kommuner på landsbygden är nivån lägre.

– Man måste vara realistisk och fundera över om man är beredd att flytta, säger Lars-Göran Nilsson.