”Stockholms stad går emot FHM – stänger av gravida”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Gravida kvinnor har blivit förbjudna att arbeta från vecka 20 i graviditeten i många skolor över hela landet sedan ca 1,5 år tillbaka.

Kvinnorna har varit väldigt arga, ledsna, besvikna och även känt sig kränkta av sin arbetsgivare när de skickas hem med stora inkomstbortfall trots att de är vaccinerade och vill arbeta. Riskbedömningarna har varit undermåliga och omplaceringsutredningar har inte förekommit hos de flesta arbetsgivare.

Stockholms stad har under hela perioden stuckit ut som en av de mest rigida och oresonabla arbetsgivarna. Där det ute i landet finns exempel på kommuner som betalar ut ersättning motsvarande mellanskillnaden mellan lönen och den mycket lägre graviditetspenningen, och där lärare har kunnat jobba hemifrån med delar av eller hela lönen, så har Stockholms stad inte ens velat diskutera något annat än 100 procent löneavdrag i 20 veckor (även om några skolor har utgjort undantag).

”Tillhör inte längre riskgrupp”

Stockholms stad förbjuder fortfarande, 8 september 2022, gravida kvinnor att arbeta från vecka 20! Detta trots att Folkhälsomyndigheten, Arbetsmiljöverket och Sveriges kommuner och regioner numera samstämmigt bedömer att:

Irene Ziverts.

”Den som är gravid och vaccinerad mot covid-19 har ett lika gott skydd som övriga i befolkningen som blivit vaccinerade. Det innebär att du som är gravid har samma låga risk för allvarlig sjukdom som andra personer som också vaccinerat sig. Riskgrupper, inklusive gravida som är vaccinerade med två doser, kan följa samma rekommendationer som gäller för alla. Gravida som är vaccinerade tillhör inte längre riskgrupp för allvarlig sjukdom i covid-19.”

”EU:s riskklass 3”

Stockholms stad har tidigare hänvisat till att man måste följa Arbetsmiljöverkets rekommendationer och direktiv från Sveriges kommuner och regioner. Det stämmer inte idag, 8 september 2022. När två myndigheter och SKR har ändrat sina rekommendationer hävdar nu Stockholms stad att deras agerande utgår ifrån att Covid-19 fortfarande är i EU:s riskklass 3!

Arbetsgivaren i Stockholm hänvisar till att ”de gör detta på grund av omsorg”. De gravida kvinnorna som blir hemskickade vecka 20 mot sin vilja och utan lön har oerhört svårt att uppleva detta som omsorg, snarare som diskriminerande och djupt orättvist.

Irene Ziverts, biträdande föreningsombud, LR Stockholm

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Skolvärlden.