Bokslukare i Bergsjön

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Göteborgsfamiljen Dugajlic besöker ofta det lokala biblioteket. Grunden till läsvurmen lades tidigt via mamma Rebecca, men alla hennes tre barn har dessutom fått besök av ­stadens Bokstart-team.

Familjen­ Dugajlic ­läser mycket tillsammans. Alexander, 3 år, älskar böcker om olika fordon. Här tillsammans med mamma Rebecca och storasyster Saga.
Foto: Anna von Brömssen

Det är onsdag eftermiddag och de har just kommit hem från förskolan. Med van hand kränger Rebecca av ytterkläderna på sina två yngsta samtidigt som hon sträcker sig ut i köket och sätter på kaffebryggaren. I stort sett samtidigt hälsar hon oss välkomna och stuvar kvickt undan barnvagnen i den smala hallen för att alla ska komma fram. Vips har hon även hunnit duka fram fika med doftande nybakat på bordet i vardagsrummet.

Under tiden har den yngste i barna­skaran, Oscar, 1 år, tagit plats i sitt minibollhav och börjat kasta ut de färgglada bollarna över golvet. Alexander, 3 år, har slagit sig ner i soffan och visar stolt upp sina favoritböcker – varav de flesta handlar om fordon av olika slag. Spårvagnar och bussar står extra högt i kurs.

– Mamma, mamma! Var är min pingvinbok, jag vill visa den, ropar storasyster Saga, 5 år, som är angelägen att få visa upp sitt senaste bibliotekslån.

Även om Saga inte kan läsa ännu är hon väldigt förtjust i Lätta fakta om pingviner. Det är tredje gången hon lånar om den.

Det står snabbt klart att böcker skattas högt hemma hos familjen Dugajlic. Ett intresse som gått i arv.

– Min mamma propagerade alltid för hur bra det är att läsa, säger Rebecca och tillägger att de nästan hade som ett eget litet bibliotek hemma när hon var barn.

Att tidigt introducera böcker till sina egna barn kom därför naturligt för Rebecca. Och när hon första gången, när dottern Saga var sex månader, fick erbjudande om ett hembesök av stadens Bokstart-team var hon genast med på noterna.

– Bokstart är en sådan positiv grej, tycker jag. Jag har berättat om det för andra som jag mött, och som har rätt till besök. Böcker är dyra men viktiga, framför allt för språket. Och det blir ju ännu viktigare i mångkulturella områden som här i Bergsjön, säger hon.

En av Bokstartarna som var med på det första besöket hos familjen, för snart fem år sedan, var Gertrud Widerberg. Sedan dess har de träffats flera gånger och barnen känner därför väl igen henne när hon för dagen besöker dem ytterligare en gång, med nya bokgåvor.

På klädkammardörren i hallen hänger ytterligare två tygkassar, båda dekorerade med bokstaven B, innehållande böcker från tidigare Bokstart-besök. Här finns Mamma Mu, Mollys racerbil, Knacka på och en rad andra klassiska barnböcker.

– I den ena påsen har vi finböckerna, i den andra de mer sönderlästa, tejpade och lagade. Med de sistnämnda är det fritt fram, förklarar Rebecca med ett skratt och tillägger att Pinos dagbok hör till de mest vällästa.

– I synnerhet sidan där Pino pussar Pinolina, den har vi både läst sönder och pussat sönder.

Förutom att läsa hemma besöker Rebecca och barnen ofta det lokala biblioteket, åtminstone en gång i veckan.

– Det är lätt att slinka in där på väg hem från förskolan, säger hon. Deras sagorum är så lugnt, mysigt och tyst. Där sätter vi oss ibland och läser en stund innan vi går hem.

– Och så tittar vi på fiskarna, tillägger Saga och syftar på bibliotekets fina akvarium.

Oscar, som tröttnat på vårt prat, hasar ner från soffan. I ena handen greppar han åt sig en chokladdoppad donut från fikabordet, och i andra handen håller han en vältuggad bokgåva från förr. Pussboken. Han bläddrar med knubbiga barnfingrar i boken en stund, men tar sig sedan an den lilla rosa elgitarren och barnorgeln i stället.

– Musik är också väldigt språkutvecklande förstår ni, säger Gertrud leende och börjar sedan till allas vår glädje spela och sjunga Vad tar ni för valpen där i fönstret.

Innan dagen är slut kommer böckerna att plockas fram ännu en gång hemma hos familjen Dugajlic. Varje kväll får barnen nämligen välja var sin bok, sedan blir det familjehäng i soffan – med högläsning.