Vad gör jag när barnet inte äter?

Foto: Getty Images
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

FRÅGA: Vi brottas med ett dilemma i mitt arbetslag – ett barn som i stort sett inte äter någonting alls. Maten har hela tiden varit ett problem, men det är nästan värre nu. Barnet har hunnit bli 4,5 år och naturligtvis påverkas hens ork under dagen. Vi har en bra dialog med föräldrarna, som också kämpar. Tankar och råd tas tacksamt emot.
/Cathrine, förskollärare

Svar: Jag förstår att det här är en besvärlig situation, både för er och för barnet. Orsakerna till att ett barn inte äter varierar, men en av de vanligare är att barnet har en extra stark neofobi, det vill säga en rädsla för ny mat, eller rättare sagt för all mat som barnet inte upplever som helt säker. Neofobin brukar nå sin kulmen när barnet är mellan två och sex år.

Det är en fas som de flesta barn går igenom och hos vissa är den extra stark. Mat som ändå brukar fungera är exempelvis vanlig vit pasta/ris, flingor, kex, knäckebröd, mjukt bröd (särskilt om det är slätt), pannkakor (släta, utan nedmixade grönsaker) och möjligen nuggets, fiskpinnar eller andra panerade och frasiga livsmedel. Allt detta ger värdefull energi, även om barnet bara skulle äta ett enstaka livsmedel per måltid.

Mitt råd är att försöka smyga in några av de nämnda livsmedlen på bordet och se om det är något som verkar kunna tilltala barnet. Och att göra så liten sak som möjligt av detta vid måltidssituationen, även om jag förstår att det är svårt. Det är inte ovanligt att de här barnen är ext­ra kravkänsliga och känner av vuxnas försök att locka i dem mat, och att de då blir ännu mer tveksamma till att prova. En ”smaka-regel” som är bra för andra barn kan få det att låsa sig helt för ett sådant här barn.

Om barnet inte växer som hen ska eller om det finns misstanke om näringsbrist eller tugg- och sväljsvårigheter hoppas jag att föräldrarna har kontakt med barnläkare samt dietist eller logoped. Lycka till!

/Sara Ask, leg dietist

Fotnot:

Sara Ask skriver mer om detta ämne i boken ”Första hjälpen vid matbordet – om barns matkrångel, näringsbehov och smakfavoriter” (Ordfront).