Förslag: Nya friskolor ska kunna stoppas

Anna Ekström vill ge "mer muskler" åt Skolinspektionen för att öka likvärdigheten. Foto: SVT
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Regeringen vill att Skolinspektionen ska kunna stoppa friskolor som leder till ökad skolsegregation.
– I dag finns det för lite muskler för Skolinspektionen att kunna stoppa, just på grund av likvärdighetsskäl, säger Anna Ekström om lagförslaget i SVT:s 30 minuter.

Likvärdigheten brister i den svenska skolan. Bland annat genom skolfinansieringen och problem som uppstår när en ny friskola lockar över så många elever att en kommunal skola börjar blöda. Eftersom intäkterna i dagsläget ges per elev tvingas kommunen höja skolpengen (även till friskolan) – eller skära ner.

Med ett nytt lagförslag som i vår hamnar på riksdagens bord vill regeringen komma åt detta. Ett lagförslag som utbildningsminister Anna Ekström avslöjade i SVT:s 30 minuter. 

Regeringen vill att Skolinspektionen ska kunna säga nej till en friskola som vill etablera sig, om det medför att likvärdigheten försämras i kommunen. Oavsett hur populär en friskola är.

LÄSTIPS: ”Vi lärare måste hjälpas åt att rädda skolan”

Nyligen presenterade regeringen också ett förslag om en ny lag som ska göra det möjligt tvångsstänga skolor, både friskolor och kommunala skolor, som begår allvarliga fel.

Socialdemokraterna har nyligen dessutom presenterat ett förslag om att införa ett kommunalt veto. 

LÄS ÄVEN

Jaara Åstrand: 1800-talets politiker var klokare än dagens

Skolinspektionen stänger kritiserade friskolor