Premiär: Hamid Zafar och Maria Wiman startar podd ihop

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Lärarnas tidnings krönikörer Hamid Zafar och Maria Wiman har startat en podd ihop. Den heter ”Hamid & Maria” och tar pulsen på skoldebatten och livet i Lärarsverige. Premiäravsnittet heter ”Så länge vi har lärare och toarullar fungerar Sverige” och handlar om coronakrisen och skolkaoset.

Det är sen eftermiddag och Hamid Zafar har tagit sig från jobbet som skolchef i Mullsjö till en liten poddstudio i Jönköping. Exakt samtidigt, 30 mil norrut, kommer högstadieläraren Maria Wiman från sitt arbete i Stockholm och sätter sig i en poddstudio i huvudstaden.

Trots att Hamid och Maria spelar in podden på distans och faktiskt inte kan se varandra när de pratar finns inga problem att få samtalet att flyta på. Och ämnet för deras premiäravsnitt kändes helt givet.

– Vi måste faktiskt prata om hur corona påverkar oss i skolan och hur det är att jobba som lärare dessa dagar, säger Maria.

– Ja, situationen är helt unik. Jag pratade nyss med en kollega som jobbat i skolan i 30 år och han hade aldrig varit med om något liknande, säger Hamid.

I avsnittet tar de upp livet i skolan från sina olika perspektiv. Hur går diskussionerna på chefsnivå och i klassrummen? Hur ska vi under en eventuell stängning av skolan kunna uppehålla en god kvalitet på distansundervisningen?

Deras åsikter går isär och perspektiven skiljer sig åt. Men Hamid och Maria enas till slut i en unison hyllning av lärarna och den svenska skolan.

– Skolan spelar en avgörande roll i coronakrisen. Jag är så imponerad av mina kollegor just nu. Världen stormar men vi lärare bara kommer in och kör på, säger Maria.

– Jag är full av beundran för lärarkåren. Det finns en enorm lösningsvilja. Under den här turbulensen har skolan haft en enorm status. Skolan har blivit symbolen för ett fungerande samhälle, säger Hamid.

Lyssna på första avsnittet av ”Hamid & Maria” på Spotify

https://open.spotify.com/episode/736LaLJzB01XaWEeijOfnt?si=28jf-eCMQ7GLWlCOtn55Vg

”Hamid & Maria” på Itunes

https://podcasts.apple.com/se/podcast/hamid-maria/id1503165619?l=en

”Hamid & Maria” på Acast

https://play.acast.com/s/hamid-and-maria/ee1cecb2-3dc0-4672-8d03-d32551154820