Premiär – ny podd om forskning för lärare

Podden ”Lärare och forskning” ska göra vetenskapen mer tillgänglig. Programledaren Johan Boström pratar i ett avsnitt om bastal och decimaler med Marie Björk och Anna Stridfält.

Nya ”Lärare & forskning” låter lärare ta del av den senaste resultaten inom pedagogik och didaktik – i poddformat.
– Det görs mycket forskning som vi vill bidra till att sprida, säger Malin Tufvesson, generalsekreterare för Lärarstiftelsen, som ligger bakom podden.

LÄS ÄVEN: Så kan du dra nytta av ny forskning i din undervisning

Varför gör växthusmodellen det svårare för elverna att förstå hur allt hänger ihop? Varför är strukturerna viktigare att förstå i matematiken än att traggla multiplikationstabellen?

Det är frågor som diskuteras i ”Lärare och forskning”, där Johan Boström är programledare.

– Vi försöker hitta de gemensamma nämnarna för undervisning oavsett ämne och årskurs. Till exempel när lärarna och forskarna Anna Stridfält och Marie Björk studerar matematikundervisning och kommer fram till att eleverna behöver hjälp med att förstå strukturen, som sen går att tillämpa på vad som helst, i stället för att plugga in exempelvis en multiplikationstabell, säger Johan Boström.

”Aha-upplevelser”

Podden kommer med ett avsnitt i månaden under 2023.

”Lärare och forskning” produceras av Ahead Publishing och Anna Swantesson, som även ligger bakom prisbelönta podden ”Förskolan”.

Avsändaren är Lärarstiftelsen.

Malin Tufvesson. Foto: Sven-Åke Jansson

– Många lärare har inte möjlighet i sitt yrke att ta del av forskning på det sätt de vill. Genom podden vill vi underlätta det, man kan lyssna på bussen eller när man är ute och går. Det är ett sätt att göra forskningsresultat mer tillgängliga, säger Malin Tufvesson, generalsekreterare.

 Första avsnittet handlar om växthuseffekten.

– Jag har fått flera aha-upplevelser. Att växthusmodellen, som vi använder för att beskriva hur bland annat koldioxidutsläpp värmer upp jorden, är ganska missvisande berättar vi om i ett avsnitt. Forskarna förklarar hur det minskar möjligheten för elever att förstå hur allt hänger ihop, säger Johan Boström.

Lyssna på podden här:

Detta är Lärarstiftelsen

Lärarstiftelsen ska stötta lärare i deras yrke och utveckling, genom bland annat stipendier och forskning,

Varje år delar stiftelsen ut stipendier och anslag. 2020 delade stiftelsen ut 2,5 miljoner kronor genom ett antal fonder som Lärarstiftelsen förvaltar.

Exempel på utbildningar som Lärarstiftelsen ordnar är kursen ”Lärare skriver”.