Nytt nummer ute – om studievägar mot universitet och spelindustri

Redaktör Kjell Häglund hälsar välkommen till årets andra nummer av tidningen, som handlar mycket om studievägarna in på universiteten och i spelutvecklingsbranschen.

Först och främst måste jag tacka för all positiv respons på vårt fokus på matchning och den nya dimensioneringslagen i förra numret – den mesta och bästa feedbacken vi fått sedan vi började. Inte minst ett stort tack för alla förslag på fler personer och verksamheter för porträtt och reportage! Dessutom har vi med glädje noterat ett ökat intresse för våra ”paneler” som vi gör med tre studie- och yrkesvägledare i varje nummer. Vill du också vara med? Eller tycker du att vi ska göra ett ”Mitt jobb”-porträtt av dig eller en kollega? Hör av dig till oss!

Lärosätena lägger ett proaktivt pussel för att få elever med sämre förutsättningar att intressera sig för, och klara av, högre studier.

Det var för övrigt just ”Mitt jobb”-artikeln senast, då vi träffade Agnetha Frick på Umeå universitet, som gav oss idén till ­huvudreportaget i vårt nya nummer: hur lärosätena arbetar proaktivt för att få elever med sämre förutsättningar att intressera sig för, och klara av, högre studier. Nu med Stockholms och Karlstads universitet som exempel, från aktiviteter för elever redan i mellanstadiet till riktat pedagogiskt stöd (sidorna 14–19).

Vi kunde dock inte bestämma oss för bara ett tema i det här numret utan byggde upp ett litet artikelblock om ytterligare ett spännande tema: spelutveckling. Hur ser utbildningsvägarna och framtidsutsikterna på arbetsmarknaden ut där?

Några av er känner nog igen den första profilen vi möter i vårt besök hos Boden Business Park och Boden Game Camp – Mattias Bergqvist var ju inspirerande föreläsare på en av Vägledarkalendariets syv-konferenser i höstas. Vi noterade att många med oss reagerade med aha-känslor då – spelutveckling är en ny bransch i snabb förändring.

Så vi stannade inte i Boden utan fortsatte ner till Malmö för att undersöka folkhögskolors växande roll för spelutveckling.

Varmt välkomna till ett nytt nummer, och fortsätt tipsa om framtida innehåll!

Om du som studie- och yrkesvägledare samt medlem i Sveriges Lärare inte får Vi Vägledare i brevlådan i dag, men vill ha tidningen, kan du ordna detta här.