SBB säljer svenska skolor – rusar på börsen

Vi Lärare har tidigare skrivit om miljonchocken som drabbar svenska skolor när utländskt ägande medför ökade kostnader.

Krisbolaget SBB släpper majoritetsägandet i sina svenska utbildningsfastigheter till en kanadensisk strukturfond – något som är ännu ett dråpslag för Härnösand.
– Vi ville köpa tillbaka våra skolor, men Brookfield hann före, säger kommunalrådet Andreas Sjölander till Vi Lärare.

SBB:s dotterbolag Educo äger 218 svenska skolfastigheter i 64 kommuner. I Härnösand – som sålde ut sina omsorgsfastigheter i en stor affär 2007 för att rädda kommunens ekonomi – äger Educo 26 skolfastigheter.

Under 2023 – efter att ett långt hyresavtal som Härnösand tecknade med dåvarande köparna för 16 år sedan gick ut – ökade plötsligt kostnaderna med fyra miljoner över det värsta scenariot kommunen budgeterat för.

Aulan har förfallit

Samtidigt vittnar flera skolor om dåligt underhåll. På exempelvis Wendela Hellman-skolan med 500 elever i centrala Härnösand har aulan förfallit och är tillbommad. Nycklarna finns på SBB:s regionalkontor i Sundsvall, fem mil därifrån, och skolan har ingen stor samlingsplats för eleverna.

– Vi vill köpa tillbaka utbildningsfastigheterna för att få kontroll över skolan, men SBB har inte velat diskutera det med oss under sommaren. Vi har inte kunnat komma vidare, säger Andreas Sjölander.

Aktiekursen gick snabbt uppåt

Anledningen till oviljan att förhandla blev känd i söndagskväll:

SBB säljer 1,2 procent i Educo till internationella samhällsstrukturfonden Brookfield för 242 miljoner kronor – samtidigt som Educo ska återbetala delar av ett så kallat ”koncerninternt lån” vilket ger SBB 7,8 miljarder i kassan.

Aktiekursen för SBB gick snabbt upp med 35 procent när börsen öppnade, men försäljningen av den 1,2 procenten innebär att kanadensiska Brookfield nu äger över 50 procent Educo och därför i praktiken kontrollerar svenska skolfastigheter värda 43 miljarder kronor.

”Talar inte för lägre prislapp”

Betyder affären att det blir svårare för Härnösand att köpa tillbaka skolfastigheterna?

– Det kan inte jag bedöma. Det får våra sakkunniga analysera. Men det här talar ju inte precis för att prislappen blir lägre om vi skulle få till något i framtiden, säger Andreas Sjölander.

LÄS MER: Miljonchock för skolor som ägs av utländska bolag