Fritidslärare avdramatiserar akuta corona-kit

"Det är bra att de har en omsorg om oss", säger Lotta Johansson som arbetar som lärare i fritidshem på Majåkerskolan i Lidköping. Foto: Privat/Colourbox
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Fritidspedagogik

Alla skolor och fritidshem i Lidköping har fått ett akut-kit med skyddsutrustning om barn skulle insjukna när de är i skolan.
– Tanken är god, men jag skulle inte hämta det i första hand, säger Lotta Johansson, lärare i fritidshem.

Efter att Arbetsmiljöverket beslutat att personalen på en förskola i Jämtland ska ha tillgång till skyddsutrustning har flera kommuner börjat förse sina förskolor med det. I Lidköping väljer kommunen att även skicka kitet, med munskydd och visir, till skolor och fritidshem.

Tanken är att det ska användas om ett barn blir sjukt i skolan.

– Med kitet kommer en handlingsplan där det står vad vi ska göra när vi misstänker att ett barn är smittat och när andra åtgärder inte räcker till, säger Camilla Johansson, rektor på Majåkerskolan i Lidköping.

"Känns inte troligt"

Lotta Johansson och Carina Stångberg är lärare i fritidshem på Majåkerskolan. De tycker att det är bra att kommunen ser till att det finns skyddsutrustning. Men de tvivlar på att de kommer att använda den.

– För min del känns det inte troligt att ett barn kommer få så hastiga symptom att man springer och hämtar det där, säger Lotta Johansson.

Carina Stångberg håller med:

– Om barnen är sjuka så är de hemma. Man märker ganska snabbt om de är förkylda, och de är bra på att berätta om de känner sig hängiga. Om någon blir sjuk ska de vänta utanför tills föräldrarna kommer eller sitta avskilt inne medan de väntar. Jag tror att det används mer på förskolor, säger hon.

"Kan vara en trygghet"

Carina Stångberg är pensionerad, men har de senaste sex veckorna ryckt in på sin gamla arbetsplats. Även om hon är äldre är inte orolig för att bli smittad på skolan.

– Men det finns säkert personal på skolor som är otrygga och i riskgrupp, för dem kan det vara en trygghet att veta att det finns ett akut-kit, säger hon.

Skolan försöker minska smittspridningen genom hygienrutiner och att föräldrar hålls utanför lokalerna. Det är svårare att hålla avstånd i barngrupperna.

– Vi har så stora grupper och blir som en stor familj som samlas när vi äter, exempelvis. I och med att flera i personalen är hemma med förkylning, medan ytterst få elever är hemma så är det svårare att dela in oss i små grupper. Vi slår knut på oss själva för att lösa det, säger Lotta Johansson.

Omöjligt att planera hemma

Lärarförbundet kräver att lärare ska kunna arbeta hemifrån när det är möjligt, under sin planeringstid exempelvis, och ha digitala möten. Enligt rektorn Camilla Johansson är målet att personalen ska kunna ha digitala möten.

– Det görs en bedömning utifrån verksamheten och individuella behov i samverkan med facket. Nu jobbar vi hårt för att vi ska kunna ha digitala möten, säger hon. 

För Lotta Johansson och Carina Stångberg skulle det inte vara möjligt att planera hemifrån.

– Vi har bara en timmes egen planering och min ligger dessutom mitt på dagen, säger Lotta Johansson.

Så gör de när ett barn insjuknar

Kommunens handlingsplan för när ett barn insjuknar i skolan.
Åtgärder kan vara att:

  • Barnet vilar utomhus i väntan på vårdnadshavare. T ex med en läsplatta.
  • Barnet vilar i ett rum en bit från övriga barn och vuxna på skolan och fritidshemmet. Rutiner behövs för städning och vädring av rummet efteråt.
  • Personal i riskgrupp undviker att ta hand om barn som blivit sjuka under dagen.
  • Personal använder personlig skyddsutrustning när andra åtgärder inte räcker till. Exempelvis om ett barn som insjuknat med covidsymtom behöver nära omvårdnad tills dess att vårdnadshavare hämtar. Personlig skyddsutrustning vid en sådan situation kan vara munskydd eller visir.
    Efter användning kastas visir och munskydd, se till att det inte är åtkomligt för barn att få tag i.

    Källa: Arbetsmiljöverket 2020-11-12

LÄS ÄVEN

Lärarförbundets krav: munskydd och visir i förskolan

Lärarnas covid-19-frågor – och svaren

Corona på jobbet – så säger reglerna

Corona-krisen: Skolgången drabbas för fyra av fem