Här tjänar ämneslärare mest – och minst

Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström menar att det är ett jätteproblem att lärarlönerna inte är rekryterande.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i matematik, teknik, naturvetenskap mm

Högstadie- och gymnasielärare i Stockholm tjänar i snitt 6 500 respektive 5 700 kronor mer i månaden än sina kollegor i Gävleborg. Vi har helt ny statistik som visar var i landet ämneslärare i de teoretiska ämnena tjänar bäst och sämst.

Ämneslärare i de teoretiska ämnena på högstadiet tjänade i snitt 39 659 kronor i månaden och gymnasielärare i allmänna ämnen tjänade 40 720 kronor i månaden under inkomståret 2021. Det visar den nya partsgemensamma lönestatistiken för Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Sveriges kommuner och Regioner (SKR).

Löneökningen på i snitt 2,8 procent för högstadielärare och 2,7 procent för gymnasielärare, mellan år 2020 och 2021, är i paritet med ökningen på 2,7 procent för samtliga lärargrupper. Motsvarande ökning för resten av den svenska yrkeskåren ligger lägre, cirka 2 procent.

Ligger för lågt i utgångsläget

Men Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström säger att lärarnas något större löneökning inte märks så mycket räknat i kronor.

Mathias Åström, förhandlingschef på Lärarförbundet.

– Rimligt är att jämföra med civilekonomer, civilingenjörer och jurister utifrån svårighetsgrad, utbildningslängd och det uppdrag som ligger. Och lärarnas löner ligger långt under de nivåerna. Lärarlönerna är mellan 10 och 20 000 kronor för låga, säger han och fortsätter:

– Med den här takten tar det fruktansvärt många år att få lönerna dit de ska ligga.

Experten: ”Lönerna rekryterar inte”

Det innebär problem för återväxten inom yrket. Lärarbristen beräknas av Skolverket ligga kring 12 000 behöriga personer fram till 2035.

– Det är ett jätteproblem att lärarlönerna inte är rekryterande. De ligger fortfarande på en nivå där för många väljer att bli något annat i stället, säger Mathias Åström.

Var i Sverige tjänar då högstadie- och gymnasielärarna mest och minst? Statistiken visar att lönerna är klart högst i Stockholms län. Här tjänar en ämneslärare i de teoretiska ämnena på högstadiet i snitt 43 506 kronor i månaden, jämfört med 36 962 kronor i Gävleborgs län där högstadielärarnas löner är allra sämst.

En gymnasielärare i allmänna ämnen i Stockholm tjänar i snitt 43 823 kronor i månaden, det är 5 700 kronor mer än de 38 115 kronor i månaden deras kollegor i Gävleborgs län tjänar.

Vad tjänar olika lärare? Statistik från 2022: Löneökning för olika lärargrupper

Medellön för lärare och rektorer 2022 – län för län

Bläddra till höger för att se fler yrken.

Källa: Partsgemensam statistik, egen bearbetning Lärarförbundet

LÄS ÄVEN

Lönecoachens bästa tips för att höja din lön

Bli behörig lärare – och höj din lön

Podcast: Vi avslöjar vår lön

Knepet för att få högre lön – men systemet tar vårt samvete som gisslan