Folkhögskola anställer lärare som flytt kriget i Ukraina

Agrita Martinsone, rektor på Litorina folkhögskola, har anställt en ukrainsk lärare som har flytt till Sverige. Foto: Getty Images
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Folkhögskolan

Ukrainas blågula flagga hissades snabbt på gården framför Litorina Folkhögskola i Karlskrona. Nu har skolans rektor Agrita Martinsone även rekryterat en ukrainsk lärare, på flykt från det krigshärjade landet.

Kriget i Ukraina har engagerat personal och studerande på Litorina Folkhögskola i Karlskrona, som på många sätt utgår från Östersjöregionen i sin undervsning.

– Vi följer utvecklingen i alla länder runt Östersjön, inklusive Ukraina och Belarus, säger skolans rektor Agrita Martinsone.

Två av dagens studerande på Litorina och en lärarassistent kommer från Ukraina. För några år sedan tillbringade Volodymyr ett år på skolan, nu är skolan djupt engagerad i hans situation hemma i Ukraina.

– Nu kunde vi hjälpa svensk massmedia att ta kontakt med honom. I flera radioinslag och tidningsintervjuer har han berättat om vad som händer honom och hans landsmän.

Manifestation i trädgården

Volodymyr befinner sig för närvarande i en stuga på landet. Han flydde dit när de ryska anfallen började.

– Vi har själva dagligen kontakt med Volodymyr. Jag märker att han blir alltmer stressad och plågad, trots att han utåt försöker behålla sig lugn.

Skolans engagemang har smittat av sig i samhället. För ett par veckor sedan samlades 160 personer till en fredsmanifestation i Litorina Folkhögskolas trädgård. En lokal idrottsförening hade med sig 400 vaniljhjärtan och en företagare höll med ved så att alla kunde hålla sig varma under några timmars samtal i den kylslagna kvällen

Vita kläder

Fler manifestationer är på gång och nu har Agrita Martinsone just anställt en ukrainsk lärare, som undervisat i svenska och engelska på ett universitet i Ukraina och nu flytt till Sverige. Hon har fått sin utbildning validerad och kommer att börja jobba i Karlskrona så snart alla papper är klara med Migrationsverket.

– Vi träffade henne för några år sedan under ett av våra projekt i Ukraina och har hållit kontakten sedan dess.

Agrita Martinsone gläder sig över att många svenska folkhögskolor visar sitt stöd för folket i Ukraina och planerar olika aktiviteter för att hjälpa de flyktingar som börjar komma i en allt stridare ström

– Jag ska klä mig i vitt ända till den dag kriget är slut, säger hon.

Initiativ från flera folkhögskolor:

Flera folkhögskolor har startat initiativ för att stödja befolkningen i Ukraina berättar Sveriges folkhögskolor. Här är några exempel:

Axevalla folkhögskola samlar in kläder och leksaker. De kommer att göra i ordning hjälppaket att dela ut till flyktingar från kriget som kommer till närområdet.

Bollnäs folkhögskola har insamling av kläder, filtar, sovsäckar med mera till krigets offer i Ukraina.

Högalids folkhögskola har insamling av mediciner och andra förnödenheter i samarbete med Station Linné.

Fler exempel finns på sverigesfolkhogskolor.se