Hyllade rektorn är ny skolminister

Lina Axelsson Kihlblom, i mitten, under pressträffen efter regeringsförklaringen i riksdagen Foto: Pontus Lundahl/TT
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Sveriges nya S-regering får en ny minister: Lina Axelsson Kihlblom, känd som rektorn och skolutvecklaren som vände Ronnaskolan i Södertälje. Anna Ekström är kvar som utbildningsminister, med ansvar för högskola och forskning.

LÄSTIPS: Anna Ekström leder skolans folk genom coronakrisen

Sveriges nya skolminisiter Lina Axelsson Kihlblom är en välkänd skolprofil. Hon har redan innan hon nu tar plats i regeringen varit gäst hos Fredrik Skavlan i SVT och skrivit flera böcker, både om identitet och skolutveckling.

Hon har också varit medlem i Skolkommissionen, den samling som på regeringsuppdrag genomlyste svensk skola mellan 2015 och 2017. Den låg sedan till grund för Björn Åstrands likvärdighetsutredning.

MER LÄSNING: Utredare: Ändra skolvalet och skolpengsystemet

Sedan 2018 är hon chef för utbildningsförvaltninngen i Nynäshamns kommun, sedan september 2021 ansvarig för näringslivs- och arbetsmarknadsförvaltningen, samt biträdande kommundirektör.

"Så var det att jobba med skolministern"

Anja Bergelin är Lärarförbundets ordförande i kommunen. Så här kommenterar hon Lina Axelsson Kihlblom:

– Hon har många idéer och processar saker väldigt fort. Som fackliga har vi ibland fått vara bromsklossar och stoppa upp så att idéerna blir mer genomtänkta. Men rak kommunikation har det alltid varit. Enkelt att ringa, eller slänga i väg ett mejl, säger hon.

– Det har varit ett bra klimat i samverkan, högt i tak, vi har kunnat uttrycka vad vi tänker och tycker. Vi har inte alltid nått fram hela vägen i alla förhandlingar, men så är det ibland. Det händer att hon har backat, säger Anja Bergelin.

Detta är nya ministerns ansvarsområden

Lina Axelsson Kihlblom kommer att ansvara för frågor som rör förskola, grundskola, fritidshem och gymnasium.

– Jag hoppas att nya ministern kommer att vara en viktig kraft i att få till blocköverskridande, och trepartslösningar, för att komma till rätta med problemen i svensk skola. Det handlar framför allt om lösningar på lärarbristen och återupprättandet av en likvärdig skola, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, som arbetat tillsammans med nya skolministern i Skolkommissionen.

Anna Ekström är fortsatt chef på utbildningsdepartementet och kommer fortsättningsvis ha ansvar för vuxenutbildning, högre utbildning och forskning.

Johanna Jaara Åstrand är nöjd med att Anna Ekström finns kvar på departemnetet.

– Hon vet exakt vad vi inte är nöjda med och fortsätter att efterfråga. Med den nya portföljen får hon ansvar för att komma till rätta med en stor del av det som orsakar kvalitets- och arbetsmiljöproblemen i svensk skola och det är lärarbristen, säger Johanna Jaara Åstrand.

Så blev nya ministern tv-kändis

Lina Axelsson Kihlblom blev känd i UR-programmet ”Rektorerna”, när hon lyfte Ronnaskolan som ligger i ett utsatt område i Södertälje.

Hon har varit skolchef i Haninge, en kommun som länge brottats med besparingar och blivit utnämnd till Sveriges sämsta i Lärarförbundets sista rankning av skolkommuner.

LÄSTIPS: Kommunen som rankas sist: ”Ofrånkomligt”

Enligt TT är hon också den första transpersonen att ta plats i en svensk regering.

Matilda Ernkrans, tidigare minister för forskning och högre utbildning byter departement och blir biståndsminister.

MER LÄSNING: 

Jaara Åstrand: ”Marknadsskolan ökar klyftorna”

Därför läggs ”Sveriges bästa skolkommun” ner