Sveriges första AI-SYV är här – turnerar landet runt

En prototyp till AI-vägledare presenterar sig på it-mässor runtom i Sverige. Foto: Atea

”Hej, jag heter Kim och är studie- och yrkesvägledare.” Just nu turnerar en AI-SYV på it-mässor i Sverige för att presentera sig.

LÄS MER: Trendspaning och stora visioner på SYV-konferensen

För två månader sedan kom frågan om SYV-robotar, AI-baserade studie- och yrkesvägledare, upp på Vägledarkalendariets konferens ”Föränderlig arbetsmarknad i nutid och framtid”. 

– Visst kan en digital SYV vara ett komplement, men yrket kräver mycket mer än så, exempelvis att läsa av en person, pusha och göra unika bedömningar. Det är mycket mer komplext än vad en dator kan klara av, kommenterade trendanalytikern och innovationskonsulten Anna Frankzen Starrin till Vi Vägledare efter sin föreläsning.

Åtminstone en särskild fördel med ”Kim” som livs levande SYV:ar har svårt att matcha är att den kan kommunicera på praktiskt taget vilket språk som helst.

Föga anade publiken att det blott två månader senare skulle stå en livs levande (nåja) AI-vägledare och ge förbipasserande människor utbildnings- och karriärråd i huvudstaden.

Ett namn har ”han” också: Kim.

Det är it-företaget Atea som utvecklat denna artificiella SYV-prototyp, en ”AI Meta Human”, som besökarna på mässan IT-arenan i dag kan träffa och prata med på Cirkus i Stockholm.

Åtminstone en särskild fördel med ”Kim” som livs levande SYV:ar har svårt att matcha är att den kan kommunicera på praktiskt taget vilket språk som helst.

LÄS ÄVEN

Forskning: Vägledare har nyckelroll redan i grundskolan

Vilken är den största prao-utmaningen?

Jobb till nyanlända – ”även arbetsgivarna behöver hjälp!”