SPSM i ny satsning på punktskrift i skolan

Äntligen formas ett koordinerat ansvar för punktskrift i skolorna.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Specialpedagogik

Nu ska det bli ordning på utbildningen i punktskrift för barn och elever med svår synnedsättning eller blindhet. SPSM, Specialpedagogiska skolmyndigheten, har fått i uppdrag att koordinera utbildningen och även bygga kontaktnät över hela Sverige.

Försvinnande få barn och elever med synnedsättning eller blindhet använder i dag punktskrift för att läsa och skriva – endast ett hundratal. Kunskapen om punktskrift och om hur man undervisar i punktskrift är inte känd i samhället eftersom målgruppen är liten. Kommuner och skolor har heller inte möjlighet att bygga upp kunskap och kompetens på området eftersom eleverna är spridda över hela landet. 

- Punktskrift har stor betydelse för att nå ett självständigt liv för barn och unga med synnedsättning eller blindhet som inte kan läsa med förstorande system, säger Elisabet Sepúlveda, enhetschef för Resurscenter syn på SPSM, i ett pressmeddelande i dag som kungör det nya uppdraget.

Elevens skola är fortsatt ansvarig för elevens utbildning i punktskrift. SPSM utbildar sedan tidigare lärarna för att de i sin tur ska kunna lära ut punktskrift. Uppdraget som SPSM nu fått kompletterar och underlättar skolornas undervisning och elevernas lärande.

- Det innebär inte bara ett stöd för eleverna i punktskrift utan också om att ge barnen och eleverna en gemenskap och ett kontaktnät bland andra med synnedsättning och blindhet, säger Elisabet Sepúlveda.

LÄS ÄVEN

Vi som jobbar med npf – har vi glömt känslorna?

Äntligen satsning på resursskolan – men med frågetecken

Specialpedagogisk gymnasieledning – lyssnar in alla