Det är otroligt tuffa tider nu och varje vecka pågår otaliga förhandlingar som handlar om nedskalning av verksamhet. Det skriver Tomas Rosengren, ordförande i Sveriges Lärare Folkhögskola. ”Men i vår ska vi samla våra krafter för att manifestera hos beslutsfattarna vad folkhögskolan är.”

Jag reser mig igen” sjöng Thorsten Flinck i något sammanhang och fick då berätta delar av sitt liv i visform och kanske var det också något som gav honom kraft att resa sig för vem vet vilken gång i ordningen. ”Faller du sju gånger, res dig upp åtta” var något jag läste i en spalt nyligen. Det kan låta klyschigt men ägnar vi oss inte ofta åt just klyschor? Det finns kanske kraft att hämta just där i det enkelt uttryckta, det vi orkar ta in i en viss situation, efter regn kommer solsken etc. Så måste det få vara ibland, men ibland är det bra att försöka utveckla sina uttryck, inte minst för att kanske bryta ett mönster.

”Måste möta framtiden med rak rygg”

Just nu upplever vi i Sveriges Lärare Folkhögskola en tid då vi fastnat i ett destruktivt mönster. Det är otroligt tuffa tider nu och varje vecka pågår otaliga förhandlingar som handlar om nedskalning av verksamhet och där varje uppsagd lärare är en tragedi i sig för denne, men uppskalat en tragedi för varje deltagare som aldrig fick chansen att bli just deltagare. Vad ska vi göra då? Ja det sista vi ska göra är att lägga oss ner och dö. Folkhögskolan har varit ifrågasatt förut, men kanske inte på det här sättet och fler dagar än vanligt har jag känt uppriktig nedstämdhet över tillståndet i svensk utbildningspolitik. Men sedan kan det räcka med att jag får uppleva kombinationen vårsol och ett energi­givande medlemsmöte på någon av våra folkhögskolor så väcks hoppet igen, vi gör ju fortfarande bra saker. 

Då tänker jag att vi har en uppgift att precis som vi varje dag ser deltagare räta upp sig så måste vi som samlad folkhögskolerörelse möta framtiden, hur tuff den än är, med rak rygg. Vi tror på det vi gör! Reseliens, ett nytt ord för mig den här veckan, och betyder enligt wikipedia ”förmågan att återhämta sig eller motstå olika störningar”. Man kan bland annat prata om ekologisk, organisatorisk respektive social reseliens.

”Vi ska samla våra krafter”

Just nu genomgår vi ett icke självvalt stålbad, otroligt störande, men vi ska tala om vilka vi är och vad vi gör. Folkhögskolan är det bästa som finns och vi har möjligtvis varit nere på knä i vintermörkret, men i ordet reseliens finns bokstavligen något om att resa sig. Det är dags att se framåt. I vår ska vi samla våra krafter för att i höst manifestera inför våra beslutsfattare vad folkhögskolan är, vad vi gör och vilken fantastisk investering statsbidraget är. Stay tuned. Vi reser oss igen!

Just nu!

PLUS. När Svalbards folkhögskola invigde sina nya lokaler var Norges statsminister på plats. Signalvärde!

MINUS. Ett år av krig i Europa med allt det innebär i mänskligt lidande.