Små doser arsenik

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningenfolkhogskolan.se

Trots fyra års facit av lögner, nominerades Trump till Nobels fredspris av Sverigedemokraterna i november. ”Ingen ärlig bedömare kan förneka den enorma insats som han har gjort för en fredligare värld”, skrev chefsideologen Mattias Karlsson.

Benton Wolgers är lärare Birkagårdens folkhögskola och utbildare i mänskliga rättigheter.

Mattias Karlsson tanke är att förvisa politiken nedströms kulturen, äga problemformuleringsprivilegiet och sätta agendan. Den judiske språkvetaren Viktor Klemperer beskrev den gradvisa tillvänjningen till den nazistiska dödspropagandan och konspirationsteorierna om dolkstötslegenden som små doser arsenik.

Det krävs en motmobilisering och just där har folkbildningen sitt demokratiuppdrag. Medlöpare, som tror att det går att rida den eldsprutande draken, riskerar ändå till slut att digna i galgen. Fråga Mike Pence, som, i tron att det skulle gagna karriären, lojalt matade draken med tändvätska. Men terroristerna på Kapitolium skanderade att han skulle hängas för sitt svek mot kuppförsöket. Notera noga att sd har gett sitt stöd till Trump efter attacken.

De satsar med stor skicklighet på opinionsbildning och alternativmedier som tv-kanalen Riks med Alexander Bard som kränkthetsexpert och högerextrema Swebbtv, som spridit giftiga konspirationer om att Corona iscensatts. Vi kan vara säkra på att många av våra kursdeltagare finns där. Att sd utvecklats till demokratiskt pålitligt är en villfarelse. Med krigsretorik vill man genomdriva en konservativ revolution mot ”kulturmarxismen”, minska stödet till den ”vänsterliberala och extrema” kulturen och folkbildningen, man kräver återinvandring och ett totalstopp för flyktinginvandring, man vill strypa biståndet, ta bort stöd till invandrar- och minoritetsföreningar samt hårdbanta public service. Ledande företrädare talar om svenskfientlighet, en retorik som trappades upp i samband med mordet på George Floyd och mobiliseringen av Black Lives Matter.

Vi lever inte i 30-talet och historien upprepar sig inte, men det finns alltid lärdomar att dra. 1932 saknade Hitler majoritet och regerade med högern. Riksdaghusbranden blev förevändningen att införa diktatur och snart förbjöds icke-nazistiska organisationer. Resten vet vi.

I vår dagliga gärning vaccinerar vi med tillit och inkludering, motverkar hat och lögner och med oändlig omsorg om deltagarnas väl och ve mejslar vi ut rättssäkra studieomdömen, som lotsar dem vidare ut i samhället fullproppade med motgift. Och i september ordnar vi fest och firar 100 år av kvinnlig rösträtt