Folkhögskolor – ett lyft för spelbranschen

Malmö Folkhögskola är en av folkhögskolorna med attraktiva utbildningar för spelutvecklare. Här läraren Oscar Wemmert med elever. Foto: Peter Westrup

Folkhögskolor lyfts fram som viktiga för att trygga tillgången på arbetskraft i spelsbranschen. Det framgår i en ny rapport.

LÄS MER Nya studievägar till spelindustrin

Intresseorganisationen Dataspelsbranschens nya rapport ”Fler vägar in i spelbranschen” rekommenderar att ”värna folkbildningen och dess insatser för utveckling, integration och livslångt lärande” – och fortsätter med att ge exempel på ett flertal folkhögskolor som har kurser i speldesign och spelutveckling – Hola, Ädlefors, Valla och Östra Grevie …

Jan Jonsson, chef för enheten för statsbidrag folkhögskola på Folkbildningsrådet har kommenterat rapporten:

– Som Dataspelsbranschen konstaterar innebär folkbildning att deltagarna får möjlighet att utforska det egna skapandet. För många blir det en avgörande tid som öppnar dörrar till fortsatta studier eller en yrkesbana inom till exempel spelbranschen.

Utöver att värna folkbildningen listar Dataspelsbranschen ytterligare ett antal rekommendationer:

• Skapa ett fungerande system för kompletterande utbildningar, så att personer med relevant kompetens från andra utbildningar och yrken kan ta sig in i branschen.

• Förkorta vägen från nyanländ till nyanställd med engelska för invandrare (EFI) för individer som har förutsättningar till snabbare etablering i engelskspråkiga branscher.

• Satsa på kreativitet i skolan genom de estetiska ämnena och utveckla dem med digital slöjd och kunskapshöjande spel­projekt.

Rapporten beskriver den svenska spelindustrin som en framtidsbransch med stora möjligheter till tillväxt. Antalet företag har fördubblats och antalet anställda mer än tredubblats. Samtidigt har en del teknikföretag kompetensbrist och grupper i samhället har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

LÄS ÄVEN

Nytt nummer ute – om studievägar mot universitet och spelindustri

Så håller vägledare koll på läget

Vägledare viktiga för jämställdheten