Universitetets pussel: Håller koll på social snedrekrytering

Heléne Fröborg, utredare på UKÄ.

Studievägledarna är nyckeln som kan vrida utvecklingen rätt och öppna nya dörrar till arbetsmarknaden, anser Universitetskanslerämbetets Heléne Fröborg.

LÄS MER Syven som välkomnar till Sverige

Den sociala snedrekryteringen till högskolan är stor och något som Universitetskanslersämbetet, UKÄ, studerat ordentligt för att hitta lösningar på. Utredaren Heléne Fröborg förklarar att snedrekryteringen kan leda till att både högskolor och framtida arbetsgivare går miste om de mest lämpade studenterna och bra kandidater till arbetsmarknaden.

– Det finns i dag en stor grupp elever med mycket goda förkunskaper som inte studerar vidare. Orsaken är ofta att deras föräldrar saknar högre utbildning.  Detta handlar inte om att få alla att gå vidare till högre studier utan om att få fler att göra övervägandet att studera vidare.

Många elever med goda förkunskaper studerar inte vidare.

– Många känner att dörren till högskola och universitet inte är öppen för dem. I grund och botten blir det en demokrati­fråga, fortsätter Heléne, som understryker att det inte handlar om att sänka utbildningskvaliteten eller kraven på dem som läser vidare efter gymnasiet.

– Grunden för gymnasieval och betyg läggs långt innan en individ sätter sin fot i gymnasieskolan och framför allt innan de är redo för högskolan.

3 faktorer som påverkar om en individ blir antagen

• Förkunskaper

• Användande av urvals­grupper 

• Sökbeteende för att hitta utbildningar på högskolan

En jämn fördelning av antalet antagna studenter, med lika betyg, hade inneburit en ökning med 6,2 procent i antalet antagna med lågutbildade föräldrar.

Elever vars föräldrar saknar högre utbildning väljer oftare än de med hög­utbildade föräldrar ett yrkesprogram på gymnasiet, och övergår mer sällan till högskolan oavsett gymnasieprogram.

– Breddad högskolerekrytering är alltså hela utbildningskedjans ansvar. Social snedrekrytering till gymnasieskolan fortplantar sig i rekryteringen till högskolan. 

Det är svårt att ändra på attityder kring utbildning, men Heléne Fröborg pratar om konkreta insatser som till exempel kan påverka sökbeteende.

– Har man högutbildade föräldrar söker man till fler utbildningar och lärosäten, och i högre utsträckning till utbildningar med både högt och lågt söktryck. Brett sökande ökar chanserna att bli antagen. Studie- och yrkesvägledare spelar en nyckelroll, och högskolorna behöver bli bättre på utformningen av ansökningssidan.

Tema: Universitetens pussel för att locka elever

Hur lockar man elever från studieovana hem till ­högre studier? Man lägger pussel! Studievägledare har ett nätverk av allierade i universitetsvärlden. Här är alla artiklar i vårt tema.

Universitetets pussel: Vänjer elever från studieovana familjer vid tanken

Universitetets pussel: Håller koll på social snedrekrytering

Universitetets pussel: Så får man ­elever att känna sig hemma

Universitetets pussel: Hjälper de ­tveksamma att våga

LÄS ÄVEN

Nya studievägar till spelindustri

Folkhögskolor – ett lyft för spelbranschen

Skolinspektionen identifierar stor syv-brist