Protestvågen växer – sjunde kommunen att demonstrera

Sveriges Lärare i Salems kommun,varnar för ytterligare nedskärningar under 2024. Bilden från manifestationen i Stockholm den 6 maj.

Sveriges Lärare i Salems kommun, söder om Stockholm, sällar sig till demonstranterna som protesterar mot nedskärningarna i skolan.
– Vi ligger risigt till redan nu och som rambudgeten för 2024 ser ut ska vi spara ännu mer, säger Mikael Alexandersson From, huvudskyddsombud i kommunen.

LÄS ÄVEN: Lärarna om kommunens lönebesked: ”Glasspengar”

Över hela Sverige drar hyveln över kommunala budgetar, något som resulterar i att lärare får gå från sina tjänster och det dras in både på specialpedagoger och elevhälsa.

I Salems kommun ska eleverna ska enligt budgetplanen för 2021-2023 ”nå en kunskapsnivå som ligger över genomsnittet i Stockholms län”.

Frågan är hur väl ambitionerna rimmar med kommunbudgeten för skolan – där en tuff rambudget för 2024 riskerar att leda till ytterligare nedskärningar.

Då protesterar lärarna

Därför samlas lärarna utanför kommunhuset för att protestera den 29 maj, strax innan kommunstyrelsen sammanträder inför kommunfullmäktige.

– Efter kommunaliseringen har man inte stoppat in pengar, utan i stället knaprat. De säger att de sparar i ladan för dåliga tider – men det är dåliga tider nu, säger han.

Risken är att lönekostnaderna börjar äta på själva verksamheten.

– Om man struntar i barnen och bara tittar på löneutvecklingen så ligger vi på 2 procent i år. Det innebär att vi ska höja med 5 procent nästa (för att följa industrins märke, reds anm). Det kommer inte att finnas pengar kvar, säger Mikael Alexandersson From.

Sjätte kommunen med protester

Han säger att kommunen under de senaste åren sparat upp emot tolv procent av budget.

Salem blir den sjunde kommunen där Sveriges Lärare ställer sig upp gemensamt och protesterar mot besparingar och effektiviseringar inom skolsektorn.

Förhoppningen är att den alliansstyrda kommunen ska göra som Stockholm – och skjuta till ytterligare medel.

– Det är ett enkelt budskap. Vi behöver mer pengar, säger Mikael Alexandersson From.

Sveriges Lärares krav i Örebro

Sveriges Lärare protesterar mot att kommunen gjort nedskärningar i skolan på 200 miljoner kronor från 2017 till 2021 – och att det i budgeten för 2023 ska sparas ytterligare 46,4 miljoner kronor.

Dessutom ser Sveriges Lärare att budgeten för 2024 kommer bli ett stålbad för skolan och kräver att Örebro kommun:

  • Satsar mer pengar på skola och förskola.
  • Rätt förutsättningar för läraruppdraget med en god arbetsmiljö och bra arbetsvillkor.
  • Rensar på arbetsuppgifter i läraryrket.
  • Ökar andelen legitimerade lärare i förskola och skola (andelen behöriga lärare i kommunens grundskolor är 69 procent).
  • Löneuppvärderar lärare, studievägledare och yrkesvägledare.
 

LÄS ÄVEN:

Fler lärare demonstrerar mot nedskärningar – ”Allvarligt”

Budgetkaoset bubblar – här tvingas skolorna spara