Mitt i krisen – Göteborg köper tillbaka skola för 200 miljoner

Andrea Meiling, ordförande för Sveriges Lärare i Göteborg, är starkt kritisk till att Göteborgs stad inte skjutit till mer pengar till grundskolan. Foto: Nicklas Elmrin

Göteborgs stad sålde Odinsskolan för 23 miljoner och köper nu tillbaka fastigheten för cirka 200 miljoner kronor – detta samtidigt som skolan drabbas av nedskärningar på nära en halv miljard i år.
– Affären är en fingervisning om att det faktiskt går att få fram pengar. Jag önskar att skolverksamheten också kunde få ett tillskott, säger Andrea Meiling, ordförande för Sveriges Lärare i Göteborg.

LÄS ÄVEN:

Budskapet till politikerna: ”Ni har sommarlovet på er”

Åsa Fahléns politikerkrav: ”Lyssna på oss lärare!”

HP Tran: ”Vi är trötta på att vara trötta”

Sveriges Lärare stöder att Göteborgs stad köper tillbaka Odinsskolan.

– Vi är positiva till att det kommer bedrivas kommunal skolundervisning där. Alternativet hade varit en friskolekoncern köpt byggnaderna. Den här lösningen är den bästa på sikt. Dessutom tas ju inte pengarna till återköpet från den budget som berör verksamheten, säger Andrea Meiling.

Men hon är starkt kritisk till att Göteborgs stad inte skjutit till mer pengar till grundskolan.

– Det hade funnits ett stort symbolvärde i att anstränga sig och revidera budgeten i alla fall lite grann. Då hade politikerna visat med mer än bara tomma ord hur viktig skolan är, säger Andrea Meiling.

Tyst från politikerna

Tiden efter manifestationen i Göteborg beskriver Sveriges Lärares lokala ordförande som ”en enda stor tystnad”.

– De tog emot våra protester och namnunderskrifter. Men efter bullret där lokala politiker skyllde på rikspolitiker – och vice versa – har det varit tyst, ökentyst för att tala klarspråk. Och det är lika illa som att vi saknar pengar och att de pengarna behövs i skolan nu, säger hon.

Andrea Meiling hänvisar till hur politikerna gjort i andra kommuner.

– Det finns kommuner som verkligen ansträngt sig för att försöka freda skolan från nedskärningar så gott det går och det finns andra kommuner som visat med symbolhandlingar att skolan är viktig när de reviderat budgetarna. Men här är det bara tyst, säger hon.

600 tjänster är i fara

Prognosen för 2024 är ännu mörkare.

– Då ser det ut att bli ett underskott på en miljard i skolan i Göteborg. Det skulle betyda att 600 tjänster är i fara nästa år, säger Andrea Meiling.

LÄS ÄVEN: Pengarna räcker inte: ”Vi kommer ha färre lärare efter sommaren”

I Göteborg har politikerna bråkat om köpet av Odinsskolan istället för att debattera om pengar till verksamheten:

– ABF gör en otroligt bra affär i så fall. Risken är att man bara för över kommunens pengar till ABF, som står Socialdemokraterna nära, säger Axel Darvik (L) till GP.

Flera friskolkoncerner vill köpa Odinsskolan, men ABF har enligt uppgifter till GP bestämt sig för att bara förhandla med kommunen och avstå från budgivning.

Fakta Odinsskolan

  • Skolan byggdes 1917 och öppnades 1919.
  • Fram till 1960-talet fungerade Odinsskolan som en kommunal grundskola. Mellan 1969 och 1974 låg Experimentgymnasiet i byggnaden.
  • Efter EG-tiden stod skolan tom en tid innan den började användas som vuxengymnasium.
  • 2005 köpte ABF Odinsskolan för 23 miljoner. Nu ska Göteborg stad köpa tillbaka Odinsskolan för en summa på cirka 200 miljoner kronor.
  • ABF har dock, enligt Göteborgs-Posten, lagt ner 100 miljoner kronor på att renovera skolan sedan köpet 2005.
  • Det finns två värderingar gjorda av fastigheten. Den lägsta ligger på 185 miljoner kronor.
 

 

LÄS MER:

Stockholm: ”Utan protesterna hade vi inte sett röken av miljonerna”

Umeå: 1,2 miljarder i vinst – ändå ska kommunen spara i skolan

Örebro: Har tar lärarna strid mot nedskärningar

Eldsjälen bakom protesterna i Göteborg: Kändes självklart