Missnöjet efter svaret i tv: ”Kan inte blunda”

Sveriges Lärares ordförande Johanna Jaara Åstrand är inte nöjd med skolminister Lotta Edholms (L) svar på frågan om hur skolan ska bli jämlik. Foto: Oskar Omne och TV4.

Sveriges Lärare kräver snabba åtgärder mot den ökade ojämlikheten i svensk skola.
Men skolminister Lotta Edholms (L) löfte om skolpengsutredning imponerar inte på ordföranden Johanna Jaara Åstrand:
– Vi behöver beslut redan i vårbudgeten, säger hon.

LÄS ÄVEN: Erfarna lärarna om skolklyftan: ”Svårare undervisa idag”

I den färska rapporten ”Svensk skola slits isär" visar Sveriges Lärare hur skillnaderna ökar mellan elever från stark socioekonomisk bakgrund och dem som kommer från hushåll med sämre förutsättningar.

LÄS ÄVEN: Lärarnas krav när klyftorna ökar mellan elever

I TV4:s Nyhetsmorgon ställer Johanna Jaara Åstrand en fråga till Lotta Edholm:
”Vad tänker du som minister göra för att alla elever ska få en ärlig chans att lyckas”?

Och hon blir inte nöjd med Lotta Edholms svar:

– Det finns naturligtvis inte en sak vi kan göra utan vi måste få till stånd en nationell skolpengsnorm, vi måste få fler speciallärare som kan hjälpa de elever som har de största problemen, vi måste se till att vi får fler behöriga lärare i våra klassrum. Till exempel öka möjligheten för människor som redan har en akademisk utbildning att kunna bli lärare. Och vi måste satsa mer på riktiga skolböcker till alla våra elever, säger Lotta Edholm.

Lärarnas nya krav

Till Vi Lärare säger Johanna Jaara Åstrand att det redan finns tillräckligt många utredningar för att regeringen ska kunna skrida till handling.

– Dagens lärare och elever är inte hjälpta av en minister som säger att förändringar kan göras om tio år. Vi behöver beslut redan i vårbudgeten som adresserar problemen med finansieringen, säger Johanna Jaara Åstrand efter ministerns framträdande.

Lotta Edholm vill göra om skolpengen, varför nöjer ni er inte med det?

– Det går inte att blunda för att vårt system för att fördela resurser inte är träffsäkert, trots att vi har en skollag som säger att resurser ska fördelas utifrån de förutsättningar som finns och att huvudmännen ska ta ett särskilt ansvar för elever som riskerar att inte nå målen. Skollagen är tydlig och vi måste ha ett system som matchar den, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lotta Edholm har jobbat länge med skola. Hur recenserar du svaret på din fråga?

– Lotta Edholm delar regeringsansvaret med flera partier, och vi lärare drabbas av att det saknas politisk samsyn kring hur man ska komma till rätta med problemen med likvärdigheten. Det är ingen hemlighet att Liberalerna vill se samma förändring av styrsystemet som Sveriges Lärare vill, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lotta Edholm svarar skriftligen på Lärarens fråga om utökade satsningar i vårbudgeten:

– Den här regeringen har lagt den största skolbudgeten på en generation, och det är ingen hemlighet att Liberalerna hör till de som allra mest vill se ett förstatligande av skolan. Självklart kommer jag att fortsätta jobba för det och även för större skolsatsningar i kommande budgetar, men det får vi återkomma till, svarar Lotta Edholm.

LÄS ÄVEN: Här är nya regeringens skolpolitik