Lärarnas egna röster om dokumentationshetsen

Så här beskriver en lärare situationen: ”Har föräldrar med stora krav på dokumentation som ibland känns orimliga. Det är den del i min arbetsbelastning som är värst.” Foto: Getty
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Lärare som känner sig som sekreterare. Lärare som känner sig rädda för att göra fel. Konstant samvetsstress. I rapporten Dokumentationsbördan berättar lärarna själva om hur pressen att ständigt dokumentera påverkar dem.

LÄSTIPS: Så fortsätter dokumentationsmonstret växa

”Vi har stränga direktiv om hur det ska dokumenteras, vilket skapar rädsla och hinder för att göra 'fel'. Vi blir inte lyssnade på.”

”Det är ett otroligt dokumenterande, många gånger känner jag mig mer som en sekreterare än en lärare. Jag skriver men ingen läser, vad är meningen med det. Jag vill ha friheten att bestämma över detta! Alla anpassningar vi gör måste vi skriva, så ibland tänker man nästan att man inte orkar pröva anpassningar för att slippa få till tid till att skriva och utvärdera.”

”Lita på lärarna”

”Ja, det är inte lätt att vara arbetstagare och vilja göra rätt, när förutsättningar kring dokumentation styrs uppifrån, lita på lärarna, er personal. Vi kan och vill göra det bästa för alla elever i skolan.”

”Jag tycker att det är extra jobbigt att vår kommun kräver att vi fyller i ämnesmatriser och gör skriftliga omdömen 2ggr/år i stället för lagstadgade en.”

”Dokumentationen tar för stor del av den pedagogiska verksamheten och är inte därför jag valt mitt yrke. Det tillförs hela tiden nya krav på dokumentation (som jag inte förstår syftet med eller får förklarat hur och till vad den ska användas) som ska tas från tid i verksamheten.”

”Det är arbetet direkt med eleverna som leder till kunskapsutveckling, inte vad jag skriver med fina ord i en lärplattform.”

”Konstant samvetsstress”

”Alltid hängande över sig och konstant samvetsstress. Jag upplever att dokumentationen är till för att visa upp inför andra, inte för att eleverna ska utvecklas. Dokumentationen är bara en belastning i yrkesutövningen.”

”Har föräldrar med stora krav på dokumentation som ibland känns orimliga. Det är den del i min arbetsbelastning som är värst.”

”Jag fyller i dokumentationskraven som vi har på skolan. Hade utvecklingssamtal med eleverna och deras vårdnadshavare och ingen hade varit inne och kollat av dokumentationen.”

MER LÄSNING

32 485 lärare kräver nu: minska dokumentationen

Dokumentationshetsen kan få 4 av 10 lärare att sluta

Lärare dokumenterar mer än nödvändigt