Här tjänar lärare i fritidshem mest – och minst

Lärarförbundets gemensamma lönestatistik visar var lärare i fritidshem tjänar mest – och minst i landet. Mathias Åström är förhandlingschef.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Fritidspedagogik

Stockholm har landets i särklass högsta löner för lärare i fritidshem. Här tjänar lärare i fritidshem drygt 4 000 kronor mer i månaden i snitt jämfört med kollegorna i Västerbotten.

Lärarförbundets partsgemensamma statistik över lärarlönerna 2021 visar att var du bor har stor betydelse för lönen. Stockholms län, Halland och Södermanland ligger i topp när det gäller lärare i fritidshems löner. I Stockholm tjänar lärare i fritidshem i snitt 36 519 kronor i månaden. 

De lägsta lönerna finns i Värmland, Dalarna och Västerbottens län, där genomsnittet ligger på drygt 32 000 kronor i månaden.

Lärarnas löner ökar mer än andra yrken

Löneökningen för lärare i fritidshem var 2,7 procent 2021, jämfört med 2020. Det är samma ökning som genomsnittet för alla lärare.

Men jämfört med övriga arbetsmarknaden har lärarna fått större löneökningar. Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström säger dock att ökningen inte märks så mycket räknat i kronor. Lärarnas löner släpar fortfarande efter om man jämför med andra akademiska yrken.

– Det lönar sig inte att bli lärare. Lönerna måste upp, säger Mathias Åström.

Lärare i fritidshem ligger lågt lönemässigt jämfört med andra lärare i grundskolan. Rikssnittet för lärare i fritidshem är 33 993 kronor i månaden. Lärare i grundskolan, årskurs F-3, tjänar i snitt 37 543 kronor i månaden. Förskollärare i förskolan har samma lönenivå som lärare i fritidshem med en medellön på 34 013 kronor i månaden.

Här tjänar lärare i fritidshem mest

Stockholms län:                   36 519 kronor i månaden.

Hallands län:                        34 817 kronor i månaden.

Södermanlands län:              34 487 kronor i månaden.

Här tjänar lärare i fritidshem minst

Värmlands län:                    32 300 kronor i månaden.

Dalarnas län:                       32 217 kronor i månaden.

Västerbottens län:              32 194 kronor i månaden. 

Källa: Lärarförbundets partsgemensamma statistik för Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Sveriges kommuner och Regioner (SKR). Medellöner 2021. 

Medellön för lärare och rektorer 2022 – län för län

Bläddra till höger för att se fler yrken.

Källa: Partsgemensam statistik, egen bearbetning Lärarförbundet

LÄS ÄVEN

Erfarna fritidspedagoger körs över lönemässigt

Lärare i fritidshem – har du rätt lön?

Lönecoachens bästa tips för att höja din lön

Nu får lärare i fritidshem en utbildning på avancerad nivå