Prisad Lärare: ”Fler måste utbilda sig till yrkeslärare”

Vera Wiklund och hennes lärare Eva Stenberg Jäderberg, som utsågs till Årets yrkeslärare på Lärargalan. Foto: William Andersson
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

Utbildade yrkeslärare och bättre kännedom om yrkesprogrammen.
Det är viktiga frågor för Eva Stenberg Jäderberg, som har utsett till Årets yrkeslärare på Lärargalan.

För sjunde året i rad har Lärargalan arrangerats. Vid finalen på Konserthuset i Stockholm premierades nio lärare med galans stora priser. Totalt har 45 073 elever över hela landet nominerat sina favoritlärare.

Kategorin Årets Yrkeslärare vanns av Eva Stenberg Jäderberg i Sandviken. Hon har varit yrkeslärare sedan 2001 och undervisar nu på vård- och omsorgsprogrammet på Bessemerskolan i Sandviken.

Så här sa hon då hon fick utmärkelsen:

– Jag är överväldigad faktiskt. Det här trodde inte jag. Och sen blev jag gråtfärdig när jag såg min elev, Vera. Jag ska ju sluta jobba nästa termin så det här var helt otroligt - vilket avslut, vad fantastiskt jobb. Jag uppmanar alla som vill bli yrkeslärare det är helt fantastiskt.

Saknas yrkeslärare

Nu undervisar hon sina treor i mentorsklassen. När de tar examen planerar hon att gå i pension.

– Det blir bra tajming men jag kommer att gråta när jag säger hejdå till mina härliga elever. Det är underbart att får vara med om den utveckling som sker hos eleverna från när de börjar i gymnasiet till när de är klara.  Men att gå i pension ska bli skönt och kunna få tid till att resa.

Vilken tycker du är den viktigaste frågan för yrkeslärare?

– Det är att folk ska vilja bli yrkeslärare och utbilda sig till det. Det kommer att fattas jättemånga yrkeslärare och jag tycker det är viktigt att de lärarna är legitimerade. Det kommer även alltid att behövas undersköterskor och andra yrkesgrupper i vården, svarar Eva Stenberg Jäderberg.

Hur ska man få fler ungdomar att söka vård- och omsorgsprogrammet?

– Våra ungdomar gör ett fantastiskt jobb med att prata med elever i högstadiet om programmet. Men många i dag känner inte till att yrkesprogram kan ge högskolebehörighet. Det borde var mer fokus i media på vård- och omsorgsprogrammet. Eleverna är så trötta på att höra ett det är ett ”torka bajs program”. Det är det sista det är. Eleverna kan bli undersköterskor, sjuksköterskor eller gå mot andra yrken. Vi har en tidigare elev som nu jobbar inom försvaret och någon som är brandman för att ta ett par exempel.

Så här sa Vera Wiklund på Lärargalan om varför hon uppskattar sin lärare:

– Delvis för att du inte är för sträng, men också för att din pondus driver oss. Vi får driv av Eva. Man känner sig taggad att komma på Evas lektioner. För första gången någonsin, så behöver inte jag lägga ner all tid och all kraft på att lyssna, utan det bara flyter in. Allting bara kommer in när du står och pratar.

Stiftelsen Lärargalan är en ideell organisation som sedan 2015 uppmärksammar lärarrollen genom att varje år samla in 10 000-tals elevers röster om sina favoritlärare, dela ut Årets lärarpriser och skapa fördjupande seminarier.

Läs mer: 

Yrkeslärare är världens bästa jobb

Yrkeslärares forskning gav tydligare utbildning