Specialpedagogens favorit-appar i särskolan

Foto: Linn Malmén
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Specialpedagogik

Marit Lindhe är specialpedagog i särskolan och brinner för elevinflytande och dialog – här presenterar hon sina bästa hjälpverktyg i undervisningen.

”När man jobbar som specialpedagog i särskolan är det viktiga skapandet av meningsfull dialog ibland extra svårt. Därför älskar jag mina samtalsmattor! Jag använder dem kring olika ämnen där de hjälper till med att skapa ett djup i samtalet. En samtalsmatta skapar helt enkelt förutsättningar för dialog, och tillsammans med appen Ratemy på en Ipad blir det en oslagbar kombination.

I Ratemy kan eleven snabbt svara på vad hen tycker om olika saker utifrån en enkel skala. Appen går även att använda när eleven ska svara på enkäter och andra frågor. Då kan man ställa frågor på olika fysiska platser om vad eleven tänker kring studiero och trygghet. Att kunna göra det direkt, på plats och i stunden är en nyckel för att det ska bli lyckat. 

För att kunna lägga energi på skolans ämnen strävar jag alltid efter att eleverna enkelt ska ha svar på de viktiga frågorna om vad, var, när och med vem saker ska göras. Våra elever har extra stort behov av struktur och saknas struktur blir det en energitjuv.

För kommunikation med hemmet gillar jag verkligen appen Picturemylife. Man kan enkelt beskriva den som en fotokalender där man kontinuerligt dokumenterar dagen. Den förenklar verkligen när eleven sedan pratar med sina föräldrar om skolan. Genom att visa bilder från sin dag har man konkreta saker att prata om och föräldrarna får en bra känsla för vad som hänt under skoldagen!”

Marits favorit-appar i särskolan

  • I Ratemy kan eleven snabbt svara på vad hen tycker om olika saker utifrån en enkel skala.
  • Med Picturemylife kan man kontinuerligt dokumentera dagen som en fotokalender.

LÄS ÄVEN

Läsappar hjälper vid svår dyslexi

Matteapp ökar chansen att lyckas

Skolan som anpassar sig efter eleverna