Därför vill Liberalerna förbjuda religiösa friskolor

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Liberalerna vill förbjuda religiösa friskolor från och med nästa mandatperiod.
– Men vi vill att vissa skolor med särskilda minoritetsprofiler ska tillåtas, exempelvis de judiska och finska, säger utbildningspolitiske talespersonen Fredrik Malm.

Liberalerna har drivit frågan att nya religiösa friskolor inte ska få bildas. Partiet har också delat regeringens ståndpunkt att de religiösa friskolor som finns idag inte ska få utöka sin verksamhet.

Men nu tar Liberalerna ett steg till och vill totalförbjuda skolor med konfessionell inriktning.

Varför då?

– Många skolor med religiös inriktning har inte klarat Skolinspektionens granskningar. Bristerna har varit mycket allvarliga i vissa fall. Det har också visat sig att det är vanligt att elever inte uppfattat att vissa religiösa inslag varit frivilliga utan trott att de måste delta. Det är ett par av anledningarna till att vi vill ha ett totalförbud, säger Fredrik Malm.

Ska de här skolorna bara läggas ner?

– Nej, det går alldeles utmärkt att ansöka om ett nytt tillstånd, men utan konfessionell inriktning för friskolan, säger Fredrik Malm.

På vilket sätt blir det här en bättre lösning, enligt Liberalerna?

– Dels stramar vi upp inom friskolornas verksamhet, vilket vi tror blir mycket bättre för eleverna. Dels tror vi att det främjar integrationen. Skolan ska hjälpa barnen att umgås med alla, oavsett vilken tro som finns i familjen, säger Fredrik Malm.