Åsa Fahlén om nya regeringen: ”Det räcker inte”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

LR:s ordförande Åsa Fahlén är positiv till Lotta Edholm (L) som ny skolminister men imponeras mindre av det som hittills kommit fram om den politiska inriktningen. Samtidigt ser hon flera områden där regeringen har möjlighet att ta kliv framåt.
– Man pratar mycket om att stärka skolans likvärdighet, men frågan är om det är tillräckliga insatser, säger hon.

Lärarnas Riksförbunds förbundsordförande Åsa Fahlén välkomnar valen av Lotta Edholm (L) som skolminister och Mats Persson (L) som utbildningsminister i regeringen Kristersson. Edholm har tidigare varit skolborgarråd och ordförande i utbildningsnämnden i Stockholms stad.

– Det känns positivt med Lotta Edholm, hon är väl insatt i skolfrågor. Och Mats Persson är ju ekonomiskt politisk talesperson. Skolans finansiering är en av de viktigaste frågorna så det är en spännande kombination med de två, säger Åsa Fahlén.

Tillräckliga insatser?

Samtidigt förkroppsligar Lotta Edholm en av de tydligaste skillnaderna mellan den tidigare socialdemokratiska regeringens skolpolitik och den nya borgerligas. Där den tidigare regeringen delade lärarfackens kritik av att skolor bedrivs i aktiebolagsform och med vinstsyfte, satt den tillträdande skolministern själv i styrelsen för den börsnoterade friskolekoncernen Tellusgruppen fram till ministerutnämnandet.

– Det vi har hört i regeringsförklaringen och sett i Tidöavtalet ger förstås ingen anledning att tro att de strukturella förändringar av skolsystemet vi har eftersökt kommer att bli av. Man pratar mycket om satt stärka skolans likvärdighet, men frågan är om insatserna är tillräckliga, säger Åsa Fahlén.