Stängdes av för att de var gravida – förlorade 70 000 kr

Lärarna Helena Nordfeldt och Simone Hanses är två av de som under sin graviditet tvingades bort från sina skolor under pandemin. Foto: Privat

Mot sin vilja tvingades gravida lärare bort från sina jobb under pandemin.
Vi Lärare har pratat med två av de drabbade.
– Jag grät och kände mig tom och övergiven, berättar Simone Hanses.

Helena Nordfeldt och Simone Hanses är två av många lärare som stängdes av från sina jobb när de blev gravida under pandemin.

Och de förlorade 10 000-tals kronor när de var tvingade leva på den låga gravidpenningen istället för lön eller sjukpenning.

Nu stämmer de och andra drabbade staten för diskriminering tillsammans med Sveriges Lärare för att få upprättelse – och ersättning.

Skolan sa nej

Helena Nordfeldt, mellanstadielärare, Malmö, stängdes av i januari 2022. Hon blev tvungen att berätta om min graviditet redan i vecka sju på grund av kraftigt illamående.

– Min biträdande rektor skyndade direkt fram papper som jag skulle skriva på för att få gravidpenning och bli avstängd från mitt jobb. Ingen annan information gavs.

– Jag hade ingen delaktighet i beslutet. Jag fick inte heller veta att jag kunde bestrida beslutet.

Hon föreslog själv att hon kunde ha digital distansundervisning, rätta nationella prov eller arbeta som stöd för vissa elever för att avlasta sina kollegor. Skolan sa nej. Helena nekades även omplacering i kommunen. 

”Det var lögn”

Mellan vecka sju och 20 i graviditeten arbetade hon heltid en kort period men fick i huvudsak leva på sjukpenning. Efter vecka 20 fick hon enbart gravidpenning. 

När det lokala facket engagerade sig i frågan hävdade skolan att Helena själv sagt att hon varit väldigt orolig – både för egen del och även för fostret. 

– Det var lögn. De hittade bara på saker för att rädda sitt eget skinn. Jag var vaccinerad och pandemin hade börjat ebba ut. Jag var inte alls orolig.

Helena gick från att få ut 26 000–27 000 kronor till 12 000 kronor i månaden och förlorade runt 45 000 kronor sammanlagt.

Sa upp sig från skolan

Efter föräldraledigheten sa Helena sa upp sig och började på en annan skola i Malmö. 

– Jag ville inte jobba med personer som ljugit på det sättet. Jag känner mig fortfarande illa behandlad av ledningen på skolan.

Efterlysning – gravida lärare under pandemin

Sveriges Lärare anser att graviditetspenningen i Sverige är alldeles för låg. Du som är medlem och har fått graviditetspenning kan i vissa fall få hjälp att driva frågan.

Stängdes du också av från jobbet på grund av graviditet under pandemin och vill få hjälp av Sveriges Lärare? 

Simone Hanses, mellanstadielärare i Stockholm, stängdes av våren 2022.

Hon blev tvungen att meddela sin graviditet i vecka nio.

– Jag visste att det fanns en policy för arbetsförbud från vecka 20 i Stockholm på grund av covid men när jag berättade att jag väntade barn fördes redan diskussioner om att ändra regeln. I andra kommuner kunde ju gravida jobba fram till vecka 40.

Hon var inte orolig

Simone Hanses hade vaccinerat sig med tre doser och även haft covid.

– Jag var inte ett dugg orolig.

Avstängningsbeslutet dröjde men kom plötsligt. Bara någon dag innan vecka 20 kom beskedet. Packa ihop dina saker och lämna skolan.

– Jag fick bara komma in och hämta sina saker och säga ett snabbt hejdå till min klass. Det blev väldigt dramatiskt för alla. Jag grät och kände mig tom och övergiven. På jobbet kände jag mig som en viktig person för många men så från en dag till en annan var jag helt utanför. Jag kände bara tomhet och sorg.

Ersattes av obehörig

Simone Hanses ville ha en individuell prövning och föreslog alternativa lösningar som administrativt arbete, rätta prov, omplacering i kommunen. Anställd av Stockholm stad som hon var så borde hon väl kunnat jobba nånstans, tyckte hon.

– Någon procent kunde jag väl ha fått. En halvtid eller någon dag i veckan men, nej, de sa nej till allt.

Simone förlorade mellan 60 000–70 000 kronor. Hon ersattes av en obehörig långtidsanställd vikare som redan fanns på skolan.

– Jag hade tur att en del av avstängningen inträffade under sommarlovet eftersom jag tjänat in en del sommarlön. Annars hade jag förlorar närmare 100 000 kronor.

Gick tillbaka till skolan

Efter föräldraledigheten gick hon tillbaka till samma skola.

– Jag upplevde inte att det var mina chefer som tog beslutet att stänga av mig. De följde Stockholm stads riktlinjer. När jag kom tillbaka fick jag en ny klass men en elev från den gamla kom fram och sa: Simone, skolan lurade oss.

LÄS MER:

Facket stämmer staten för diskriminering av gravida

Emma stängs av från skolan – är gravid: ”Vill verkligen jobba kvar”

”Stockholms stad går emot FHM – stänger av gravida”

Tvingas bort från jobbet: ”Behöver sälja huset”

Covid inte samhällsfarlig – men gravida kan fortfarande stängas av