Håll dig uppdaterad – med smarta Feedly

Foto: Pixabay
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

Har du svårt att hålla dig uppdaterad inom dina ­ämnesområden? En rss-läsare kan hjälpa dig.
Så här funkar gratistjänsten Feedly.

En gång i tiden var tidningar, radio och tv allt en lärare
behövde för att hålla koll på nyheterna inom sina ämnesområden.
I dagens digitala värld finns det där­emot så mycket information att det svåra är att sålla och sortera. Ett av de bästa hjälpmedlen för att du som lärare ska kunna hålla dig uppdaterad kallas för rss (real simple syndication).

Rss är en teknik som gör att du kan prenumerera på nyheter från olika källor. I stället för att tvingas surfa runt till ett stort antal sajter som bevakar dina ämnesområden kan du spara tid genom att samla allt på ett och samma ställe.

Det riktigt smarta är att rss är en internationell standard. Du kan med andra ord använda det för nyhetssajter från hela världen – och tekniken används även av exempelvis poddar och bloggar. Alla sajter använder inte rss, men de flesta nyhetskällor brukar göra det.

Det enda du behöver är en så kallad rss-läsare, och en av de smidigaste heter Feedly. Den finns i en fullt fungerande gratisversion – och du kan fritt växla mellan dator, mobil och surfplatta.

Så här kommer du igång

  1. Surfa till www.feedly.com och klicka på Get started for free. Du kan nu logga in med ett befintligt Google- eller Facebookkonto, och det går även att skapa ett helt nytt konto genom att välja Continue with Feedly.
  2. När du har registrerat dig loggar du in och klickar på plus-ikonen till vänster. Du kommer nu till en söksida där du skriver in namnet på den sajt du vill följa. Du kan också söka efter ett visst ämne eller bläddra dig genom ett antal förvalda teman. Om du inte får några sökträffar kan du skriva in direktlänken till sajtens rss-flöde. Det här är något som många sajter publicerar på sin informationssida.
  3. När du har hittat den sajt du vill följa klickar du på Follow. Välj sedan New feed för att ge den ett namn. Du gör sedan på samma sätt för att lägga till fler nyhetskällor. Dessa kan du lägga i samma feed, men du kan också skapa en ny om du exempelvis vill skilja på olika ämnen.
  4. I spalten till vänster hittar du dina rss-flöden under rubriken Feeds. Här kan du klicka på en enskild nyhetskälla för att visa just den eller på rubriken för att se allt inom samma område. Ett tredje alternativ är att välja Today, som visar samtliga nyhetskällor som du har valt att följa. När du har bläddrat igenom listan över nyheter kan du trycka på Mark all as read – för att slippa se dem igen.
  5. För att läsa en artikel är det bara att klicka på den. I verktygsfältet hittar du bland annat knappar för att dela artikeln med andra eller spara den till senare.
  6. Föredrar du mobil eller surfplatta finns Feedly även som app. Sök bara efter Feedly i Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone/Ipad). Tänk på att logga in med samma användarnamn på alla enheter.