Morgan, 80, vägrar sluta arbeta som idrottslärare
Lärarliv Idrottsläraren Morgan Häll fortsätter att jobba deltid även efter 80-årsdagen. ”Elever respekterar mig, jag får ordning i stökiga klasser”.
Det var i samband med 80-årsfirandet nyligen som ledningen på Montessori Mondial-skolan i Kristianstad tipsade lokaltidningen om sin erfarna idrottslärare. Sedan blev det liv i luckan.
– Flera hundra har hört av sig och både SVT och Aftonbladet har gjort reportage.
Din ålder fascinerar?
– Ja, de allra flesta orkar ju inte fortsätta en dag efter 65. Och jag förstår dem, det här jobbet är både krävande och dåligt betalt. När jag började jobba hade vi ungefär samma lön som riksdagsledamöter.
Ändå fortsätter du att jobba. Varför?
– För att det är ett av de finaste jobben man kan ha! Att få träffa ungdomar varje vecka, det är verkligen något att se fram emot.
"Chockade dem med hårdare disciplin"
Han har fortsatt att jobba med 6-9:or varje år sedan han nådde den vanliga pensionsåldern, nu blir det cirka fyra timmar i veckan. För ett par år sedan blev det lite mer när skolledningen bad honom hjälpa till med en stökig 4-5:a.
– Där saknades ordning och struktur, så jag fick börja från början, chocka dem lite med hårdare disciplin.
Morgan Häll. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT
Och steget därefter?
– Då gällde det att börja skapa relationer. Och det tar betydligt längre tid. Du måste kunna möta var och en av dem. Och du måste tycka om dem.
Du började vikariera som idrottslärare 1963, hur var relationen mellan lärare och elever då?
– En enorm skillnad mot idag! Då räckte det att peka med hela handen, nu måste man förtjäna deras förtroende.
"För slappt i svensk skola"
Morgan Häll föredrar utan tvekan dagens relationer med eleverna, den distans och den hårda hierarki som fanns förr vill han absolut inte tillbaka till. Men han är kritisk mot dagens utveckling.
– Det är för slappt i svensk skola, den oordning som råder missgynnar alla inblandade.
Har du fördel av din ansenliga ålder när du ska vinna respekt hos eleverna?
– Ja, i synnerhet bland elever med utländsk bakgrund. De ser upp till äldre, nota bene, manliga lärare. Jag förstår att yngre kvinnliga kollegor kan ha det tufft ibland.
Bland hyllningarna i Kristianstadsbladet finns kommentarer från både nuvarande och tidigare elever som bland annat understryker att han ”både sprider glädje och positiv energi”. Det är uppenbart att han lyckats etablera hållbara relationer med många av dem.
– Vi hittar gemensamma intressen. Jag är duktig på aktier så jag får ofta frågor om det. Och eleverna är ju så bra på teknik och sociala medier, så där kan de ge mig goda råd.
Har haft två förbundskaptener
Sedan har han rätt många spännande historier att berätta från ett långt liv inom idrotten. Som friidrottstränare följde han de olympiska spelen på plats i både Tokyo 1964 och Mexiko City 1968.
– I Mexiko såg jag Bob Beamons legendariska världsrekord i längdhopp. Och jag såg när löparna Tommy Smith och John Carlos under prisceremonin höjde sina knutna nävar mot skyn i protest mot raslagarna i USA.
Idag kan han räkna till ganska många vuxna som haft honom som lärare. Några namnkunniga också:
– Två förbundskaptener för fotbollslandslaget, både Olle Nordin och Tommy Svensson!
Hur länge till tänker du fortsätta?
– Så länge jag orkar. Och så länge de vill ha mig.
LÄS ÄVEN
Så blev Sofia hela Sveriges idrottslärare
Därför idrottar tjejer med utländsk bakgrund mindre