Efter protesterna: Splittrar politiker om nedskärningar

Sveriges Lärares lokale facklige representant, Mikael Alexandersson-From., ser positivt på politikernas löften om satsningar i kommunen.

Nedskärningarna inom skolan knäckte den styrande alliansen i Salem.
Centerpartiet och Liberalerna byter nu sida – med löften om satsningar.
– Våra protester kan nog ha bidragit, säger Sveriges Lärares lokale facklige representant, Mikael Alexandersson-From.

Protesterna mot nedskärningarna inom skola, barnomsorg och kultur har pågått länge i Salem, vilket Vi Lärare uppmärksammat.

– Det har kallats effektiviseringar, men ja, protesterna har pågått sedan kommunaliseringen, skulle jag säga, säger läraren Mikael Alexandersson-From, facklig representant för Sveriges Lärare i Salem.

Väljer att lämna samarbetet

Trycket blev till slut så stort att Centerpartiet och Liberalerna lämnar alliansen med Moderaterna för att bilda ett minoritetsstyre tillsammans med Socialdemokraterna, lokala Rönningepartiet och med stöd av Vänsterpartiet.

– Liberalerna gick till val på att satsa på skolan, men det finns en gräns på hur mycket det går att spara på Salems skolor. Det, tillsammans med samarbetssvårigheter när vi försökt få gehör för vår politik, gör att vi väljer att lämna allianssamarbetet, säger Liberalernas gruppledare Johanna Liljedahl (L), i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Salem: ”Slutar stryka pärlplattor med tanke på pärlförbrukningen”

Nya styret ger facket hopp

För Mikael Alexandersson-From som sett att budgeten för 2024 skulle innebär en halvering av Kulturskolan där alla utan fast anställning skulle behöva sluta, enligt From, ger det nya styret nytt hopp.

– Socialdemokraterna vill höja skatten och det finns en kommunal reserv på 80 miljoner kronor. Nu kan vi hoppas på en utveckling av skolorna som ger eleverna bättre förutsättningar att klara skolan och ge sig själva en framtid istället för att välja kriminella gäng.

LÄS MER: Stoppa slakten på skolan – stor enkät

”Behöver påminna om löften”

Inför nästa möte i kommunalfullmäktige i november, då det nya styret tar över, planeras en manifestation utanför kommunalhuset.

– Vi behöver påminna politikerna om deras löften, säger Mikael Alexandersson-From. Att se en bra skola som ett mål och inte som medel att för att klara budgeten. Vi hoppas att det här är en vändning. En start på en ny trend.