Det är på det stora hela smärtsamt att tänka på att svenska staten bara kan stå där lite lamt och glo när detta halabaloo utspelas, skriver Maria Wiman.

Har ni hängt med i karusell Akelius i veckan? Så spännande det har varit! Storartade ambitioner, nervkittlande intriger och rafflande vändningar! Nej, det är ingen dokusåpa vi talar om.  Inte heller en påkostad storfilm från Hollywood. Ingen färgsprakande cirkus har kommit till stan. Bättre upp - det är ju high chaparall Skolsverige!

Förra veckan bestämde sig fastighetsmogulen och superentreprenören Roger Akelius för att investera 1,7 sköna miljarder i svensk skola, närmare bestämt i vår största friskolekoncern Academedia. Akelius är nämligen inte bara stormrik affärsman, han är också enligt egen utsago pedagogiknörd. Och det ska gudarna veta - tankar om pedagogik har han! I en intervju i Sveriges Radio poängterar Akelius att eleverna ska använda ben och händer snarare än huvud. Han vill också avskaffa betygssystemet, se till att klasserna blir mindre, att eleverna får frukt varje dag och faktiskt säger han också uttryckligen att pengarna ska räcka till att lärarna ska få bulle till kaffet. 

Vad var det som hände?

Det här var bara början på ett sensationellt skådespel! I flera dagar fick vi tro att en stordrömmande miljardär huxflux dök upp ur det blå för att göra hisnande avtryck i svensk skola. Aktiekursen rasade, ledarskribenter gick bananas, skolintresserade människor i hela landet höll andan. Men under söndagen tippade vågskålen tillbaka igen och ordningen återställdes. Då stoppades köpet pang bom. Säljaren Mellby gård ångrade sig efter hård kritik från investerare och bolagets anställda.

Smärtsamt att svenska staten bara kan stå där lite lamt och glo när detta halabaloo utspelas.

Men vänta nu. Vad i hela fridens dagar var det egentligen som hände?  Låt oss andas en stund. Från ingenstans kommer alltså en 78-årig superrik våghals instormandes. Han har massor av otämjda idéer! Han vill reformera skolan i grunden, han vill bjussa lärare på kaffe med dopp, han vill stoppa aktieägarnas vinstuttag, införa någon slags odefinierad utomhuspedagogik, ge 100 000 elever nya läroböcker och avskaffa betygen. Aktieägarna blir som tokiga och 20 000 anställda inom Academedia får svindel. Men detta nervpirrande drama är inte över och på söndagen nås vi av nyheten att affären stoppas helt och hållet.

Tydligt hur bräckligt det är

Nu är allt förbi och vi kan förkovra oss i eftertankens kranka blekhet. För det är ju onekligen något skevt i ett skolsystem som står helt handfallet och ser på när en dunderrik miljardär med storvulna pedagogiska idéer bara swooshar in från ingenstans för att ta över 800 skolor, 20 000 anställda och 100 000 skolbarn för att sedan helt snuvas på konfekten när de vildsinta idéerna blir för svåra för aktieägarna att hantera. Det är på det stora hela smärtsamt att tänka på att svenska staten bara kan stå där lite lamt och glo när detta halabaloo utspelas.

Det är ju liksom inte ett frejdigt folklustspel vi talar om, inte Big Brother eller en lattjo komedi på bästa sändningstid. Det är ju för höge Farao vår svenska skola det handlar om! Tänk att man kan bolla omkring med våra barns utbildning hipp som happ och hur som helst!

Det blir så tydligt hur bräckligt allting är i ett land där cash is king och vi har tappat kontrollen över en av våra viktigaste samhällsbärande institutioner. Det blir så tydligt att svensk skola är lite allmänt vilda västern. 

LÄS MER:

Därför sprack affären: ”Aktieägarna prioriteras före barnen”

Affären stoppad – miljardären får inte köpa Academedia

”Köpet av Academedia är ren välgörenhet”

”Uppfriskande att han talar om skolans uppdrag”