Facket inom Academedia: ”Hans idéer hotade systemet”

”Det var som kapitalets seger över idealen”, säger Christian Liljeros, vice ordförande i Sveriges Lärares Academediaförening, om storaffären som sprack.

Ägarturbulensen kring Academedia visar varför aktiebolag inte är en lämplig driftform för skolverksamhet.
Det menar Christian Liljeros som är vice ordförande i Sveriges Lärares Academediaförening.

Till vardags undervisar han i samhällskunskap och historia på gymnasieskolan Didaktus Liljeholmen i Stockholm som ingår i Sveriges största friskolekoncern Academedia. 

Christian Liljeros, som sitter i Sveriges Lärares förbundsstyrelse, beskriver det som inträffade när det i förra veckan stod klart att Academedias förväntade nye huvudägare Roger Akelius – egentligen hans stiftelse – inte vill att skolkoncernen ska ha någon aktieutdelning som ”väldigt intressant”.

– Vedertagna paradigm och försvarslinjer för marknadsskolans försvarare ifrågasattes och nästan omkullkastades inifrån. Därefter blev det ännu mer intressant när det visade sig att systemet inte lät sig omkullkastas, att makten över Academedia inte kunde flyttas när den hotade andra kapitalisters förväntade rätt till avkastning. Som kapitalets seger över idealen skulle det kunna beskrivas. 

”Skolan måste bort från börsen”

– Oavsett vad man tycker i sakfrågan har turbulensen och turerna för många blottat systemets fulhet och skevhet. Den har också på ett mycket pedagogiskt sätt visat varför skolan måste bort från börsen, vinstintressen och aktiebolagsformen. 

Under den senaste veckan har Roger Akelius i en mängd intervjuer berättat om sin syn på skolan, om att han – förutom att slopa offentligt finansierade skolföretags möjligheter att dela ut överskott till aktieägare – bland annat vill skrota betygen, minska klasstorlekarna, förlägga en större del av undervisningen utomhus, introducera nya pedagogiska metoder och öppna för helt privatfinansierade skolor.

– Akelius har en del vilda och visionära idéer. Jag tycker att det känns överspelat att nu diskutera dem i detalj. Men de hade potential att hota dagens system. Det var det som gjorde att affären i förlängningen inte blev av.

Reaktioner på affären

Vad säger lärare som du har pratat med om vad som har hänt?

– I förra veckan, när det såg ut som att det skulle bli en affär, fick jag en del samtal och reaktioner. Det var allt från likgiltiga och avvaktande till positiva och förväntansfulla. Inga var negativa. 

– Narrativet att flera medarbetare skulle ha upprörts av Akelius uttalanden och visioner, som det sagts på en del håll, är inget som har kommit till mig eller som jag kan bekräfta. Jag har ännu inte fått några reaktioner på att affären inte blir av.

LÄS MER:

Därför sprack affären: ”Aktieägarna prioriteras före barnen”

Affären stoppad – miljardären får inte köpa Academedia

”Köpet av Academedia är ren välgörenhet”

”Uppfriskande att han talar om skolans uppdrag”

Maria Wiman: Karusell Akelius visar att svensk skola är vilda västern