Podcast: Är jag oproffsig om jag är privat på jobbet?

Känsligt läge? Förskollärarna Dan Björne, Linda Johansson och Eva Lindström pratar om situationer då det blivit väldigt privat på förskolan.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Podden Förskolan handlar om gränsen mellan personligt och privat på jobbet.

Blir jag en bättre eller sämre förskollärare om jag är privat eller till och med personlig på min arbetsplats? Förskolläraren Eva Lindström tycker att man kan vara privat om det finns ett syfte.

– Förskolan är ju privat. Vi kommer nära barnen och kommer nära många familjer för man behöver ju prata om känsliga saker. Jag uppskattar om föräldrar berättar för mig om det händer något privat. Det är bra att få reda på om någon är sjuk i familjen eller om föräldrar håller på att separera, för det hjälper mig att förstå barnet, säger Eva.

Att vara privat kan även vara ett sätt att bygga broar och skapa ett förtroende för barnen. Att öppna sig kan vara ett sätt att mötas, tycker förskolläraren Dan Björne.

– Att vara personlig och att ge av sig själv kan ge väldigt mycket. Jag märker att när jag bjuder på saker från mitt eget privatliv till barnen så skapar jag en kontakt. Vi utbyter förtroende med varandra. Jag har ju barn själv och förskolebarnen kan känna igen sig i det jag pratar om. Till exempel så hade jag ett barn på förskolan som hade jobbiga lämningar och då brukade jag prata om att jag saknade mina egna barn och kanske inte haft tid att säga hej då till dem när jag gick till förskolan i morse. Att jag var personlig på det sättet var gynnsamt för just det barnet, säger han.

Proffsigt att vara privat - ibland

I poddavsnittet berättar Eva om dagen när hennes kollegas pappa fick en hjärtinfarkt och dog. Eva körde in sin kollega till sjukhuset på arbetstid men de hann inte. Pappan hade redan dött. Det påverkade alla på förskolan.

– Det blev otroligt starkt för alla på jobbet och det blev väldigt fina samtal om döden. Barn är ju väldigt bra på att prata om döden eftersom de inte blir sådär obekväma och konstiga som vuxna blir. Det blev väldigt privat. Min kollega kom tillbaka till förskolan på eftermiddagen och vi hade en jättestark stund tillsammans.

Förskolläraren Linda Johansson kommenterar Evas berättelse:

– I just den situationen tycker jag att det professionella var att gå in i det privata. Det kan ju också vara ett tillfälle för barnen att berätta om någon farfar som dött till exempel. Men du ska ju inte berätta om hur extremt fantastisk din helg varit för barnen, för det handlar ju bara om ditt ego och ger inte barnen något. Då blir du för privat, svarar hon.

Icke önskvärd information

Avsnittet handlar också om tillfällen då det känts fel och man kanske fått lite för mycket privat information.

– Jag har ju träffat fulla föräldrar på krogen. En kollega mötte en pappa som var lite mer än salongsberusad på krogen, och han var gift, men betedde sig som att han inte var det. Plötsligt vet man något som man inte vill veta, säger Eva Lindström.

Lyssna på Förskolan!