Uppmaningen till Skolverkets nya chef: ”Ta kontakt med mig”

Åsa Fahléns tips till Skolverkets nya generaldirektör Joakim Malmström: ”Ring mig”.

Joakim Malmström, Sveriges riksantikvarie, axlar rollen som Skolverkets generaldirektör efter Peter Fredriksson.
– En doldis för mig, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare.

Som disputerad historiker och tidigare direktör för Stockholms universitet har Joakim Malmström erfarenhet av utbildning – men står en bit från själva skolan.

– Det här var en doldis för mig, men vi hade på känn att det skulle bli en myndighetsperson. Han har inte erfarenhet från skolväsendet, även om han har kunskap om utbildning som före detta direktör för Stockholms universitet, säger Åsa Fahlén.

”Han hade lärarhjärta”

Avgående generaldirektören Peter Fredriksson är både före detta lärare och skolledare.

– Det märktes att Peter har ett lärarhjärta, även om vi inte alltid varit helt överens med Skolverket. Men Peter har lyssnat och det har ur min synvinkel känts tryggt att diskutera lärarprofessionen och att vara lärare. Det har han stor förståelse för, säger Åsa Fahlén.

Under presskonferensen då skolminister Lotta Edholm (L) presenterade nya Skolverkschefen, nämnde Joakim Malmström lärarbristen som en viktig fråga.

– Det är ett gott tecken att Joakim Malmström tycker att situationen angående såväl lärarbrist som att skolan inte lyckas uppnå likvärdig utbildning över hela landet är allvarlig, han har förstått vad som är viktigt, säger Åsa Fahlén.

Rådet till nya generaldirektören

Ordföranden för Sveriges Lärare har ett råd till den nya generaldirektören:

– Ta kontakt med mig. Att etablera en kontakt med Sveriges Lärare som företräder organisationen. Peter Fredriksson satt i professionsrådet, som är en viktig del av professionsprogrammet. Det är också en viktig fråga vem som ska fylla den platsen, säger hon.

– Att etablera kontakt och sätta sig in i skolväsendet, det är en jätteviktig fråga. Joakim Malmström behöver organisera det på ett sätt så att kunskap om skolväsendet kommer honom till del, säger Åsa Fahlén.

Joakim Malmström tillträder i mars, medan Peter Fredriksson sitter kvar på sin post till slutet av januari. Tillförordnad generaldirektör blir Anna Westerholm, Skolverket.

LÄS ÄVEN: 

Han blir ny chef för Skolverket

Per Kornhall: Vågar Skolverkets nya chef vara mer än tjänsteman?

Maria Wiman: Hallå, chefchefen – lyssna på oss fnattingar på golvet