Väktare kallades in för att skydda personal på förskola

En förskola i Göteborg fick akutstängas på torsdagen efter eskalerande hot från vårdnadshavare. Foto: Stock Adobe.

Föräldradrevet mot personalen på en förskola i Göteborg övergick till så grova hot att väktare kallades in. I går stängdes förskolan, efter beslut om skyddsstopp.
– De hotade att ge sig på förskollärarna, säger Andrea Meiling, ordförande för Sveriges lärare i Västsverige till DN.

I ett meddelande till vårdnadshavarna skrev förskolans rektor att skyddsstoppet beror på att medarbetarna upplever arbetsmiljön som osäker och att förskolan utreder om de utsatts för otillåten påverkan.

– Det handlar om ett föräldradrev med tydliga hot mot personalen, säger Andrea Meiling till Dagens nyheter. 

Andrea Meiling.

Hon berättar att drevet från föräldrarna pågått en tid, men har under senare tid övergått till direkta hot mot personalen.

– Det är hot om att de ska ge sig på lärare om det händer deras barn någonting, det är helt absurt, säger Meiling och tillägger att väktare kallats in för att skydda personalen.

En JO-anmälan har också nyligen inkommit mot förskolan. Anmälaren uppger bland annat att förskolan brister i tillsynsansvaret och att kränkningsanmälningar är bristfälliga och felaktiga.

Ansvarig utbildningschef Maria Vidlund bekräftar för DN att en utredning om otillåten påverkan inletts. Hon vill inte kommentera om det är en enskild incident som föranlett skyddsstoppet, men säger till tidningen att det handlar om att de anställda på en av förskolans avdelningar känner sig otrygga.

  • Fotnot: Sedan facket genomfört en så kallad skyddsrond och antagit en handlingsplan tillsammans med arbetsgivaren öppnas förskolan igen. Medarbetarna har också meddelat att de känner sig trygga med att förskolan öppnar igen.

LÄS ÄVEN: 

Hoten mot lärarna: Lärarna som är värst utsatta

Föräldrarnas orimliga krav pressar förskollärarna

Nya siffror: Allt fler utsätts för hot och våld i skolan