Lärarnas protest: ”Vi betalar med vår hälsa”

Runt 200 lärare och vårdnadshavare manifesterade utanför Kommunalfullmäktige i Sala för att få politikerna att inte spara ännu mer på skolan. Bilden till höger: Marita Karlström-Andersson, ordförande för Sveriges Lärare i Sala och Kommunals huvudskyddsombud för förskola-skola Catharina Rothoff.

De senaste åren har Sala kommun bantat skolan med 37 miljoner.
I december kan ytterligare 20 miljoner försvinna.
– När politikerna inte väljer att investera i ungas förskola och skolgång så kommer notan i framtiden att bli enorm, säger, Marita Karlström-Andersson, ordförande för Sveriges Lärare i Sala.

I en gemensam manifestation med fackförbundet Kommunal samlades uppemot hälften av Sala kommuns drygt 400 lärare utanför Kommunalfullmäktige på måndagen.

– Vi ser redan nu barn och elever med psykisk ohälsa, unga som borde vara stärkta av framtidstro – som i stället stannar hemma och blir hemmasittare. Allt detta känner vi alla till, men ändå ser vi inte att våra politiker väljer att skjuta till pengar till skolan, säger Marita Karlström-Andersson, ordförande för Sveriges Lärare i Sala.

Har bitit ihop länge

Hon har tillsammans med sina kollegor bitit ihop länge och hoppats att den senaste nedskärningen skulle vara den sista. Men nu börjar tålamodet tryta. Den 12 december ska politikerna fatta beslut som kommer att påverka skolan.

– Vi vet att våra lärare, assistenter, barnskötare med flera personalgrupper töjer sig så mycket vi kan för att få våra barn och elever att lyckas, men det betalar vi med vår egen hälsa.

Förslag finns att fyra 1–6-skolor och två förskolor ska läggas ned. Därtill är ytterligare tre förskolor i riskzonen eftersom lokalerna bedöms vara undermåliga.

Är ute för tidigt

– Mår lärarna bra så mår eleverna bra. För att må bra behöver man ha en dräglig arbetsbörda, då kan man inte minska personaltätheten eller öka på elevgrupperna, säger Marita Karlström-Andersson

Prognoserna pekar mot minskade barnkullar i Sala framöver men enligt Marita Karlström-Andersson är politikerna ute för tidigt med sina nedskärningar.

2025 ser vi den största elevpuckeln på länge. Att slimma skolan redan nu väldigt kortsiktigt tänkt.